dekschuit

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
dekschuit [2024/03/24 12:18]
zaanlander
dekschuit [2024/03/24 12:42] (huidige)
zaanlander
Regel 5: Regel 5:
 Aanvankelijk werden dekschuiten voortbewogen met een vaarboom door een schuitenvoerder; midscheeps bevond zich een groot luik waarin de vaarbomen konden worden gestoken. Inmiddels is het bomen uit de tijd en maakt men gebruik van sleepbootjes; de luiken werden dichtgelast. Voor de oorlog waren er ook wel dekschuiten met in het vooronder een kooi en een kacheltje; de schuitenvoerder kon aan boord slapen.  Aanvankelijk werden dekschuiten voortbewogen met een vaarboom door een schuitenvoerder; midscheeps bevond zich een groot luik waarin de vaarbomen konden worden gestoken. Inmiddels is het bomen uit de tijd en maakt men gebruik van sleepbootjes; de luiken werden dichtgelast. Voor de oorlog waren er ook wel dekschuiten met in het vooronder een kooi en een kacheltje; de schuitenvoerder kon aan boord slapen. 
  
-De bouw, reparatie en het onderhoud van dekschuiten werd in de Zaanstreek door gespecialiseerde werven uitgevoerd: Brouwer aan de Hogendijk en het Rustenburg te Zaandam en [[vooruit|Scheepswerf Vooruit]] aan het Sluispad te Koog en de Zuiddijk te Zaandam, terwijl de firma Wijtenkamp aan de Overtoom te Westzaan een eigen onderhoudswerf had. +De bouw, reparatie en het onderhoud van dekschuiten werd in de Zaanstreek door gespecialiseerde werven uitgevoerd: [[Brouwer, Wed. K|Scheepswerf Wed. K. Brouwer]] aan de Hogendijk en het Rustenburg te Zaandam en [[vooruit|Scheepswerf Vooruit]] aan het Sluispad te Koog en de Zuiddijk te Zaandam, terwijl de firma Wijtenkamp aan de Overtoom te Westzaan een eigen onderhoudswerf had. 
  
 De meeste dekschuiten in de Zaanstreek waren circa 40 ton, 17 meter lang en 4.20 meter breed. Deze maten hingen samen met de grootte van de sluizen van de Zaan naar het Oost- en Westzijderveld. Dekschuiten werden namelijk ook voor houtvervoer gebruikt. Het hout werd gelost vanaf zeeschepen in de haven en vervolgens vervoerd naar de vele houthandels of zagerijen in het veld.  De meeste dekschuiten in de Zaanstreek waren circa 40 ton, 17 meter lang en 4.20 meter breed. Deze maten hingen samen met de grootte van de sluizen van de Zaan naar het Oost- en Westzijderveld. Dekschuiten werden namelijk ook voor houtvervoer gebruikt. Het hout werd gelost vanaf zeeschepen in de haven en vervolgens vervoerd naar de vele houthandels of zagerijen in het veld. 
  
-Ook van en naar Amsterdam werd het hout vaak per dekschuit vervoerd. In de maanden april tot november, als de Oostzee open lag, meerden de houtschepen aan en was het een enorme drukte in de haven van Zaandam. Houtfactorij Wijtenkamp bezat 150 dekschuiten, William Pont 100, de Zaandamse Dekschuit Maatschappij 100 en de gezamenlijke houthandels circa 250. Voorts beschikte ook iedere kolenboer wel over één of meer dekschuiten. Alles wat in vaten of balen kon worden vervoerd, bewoog doorgaans ook per dekschuit.  +Ook van en naar Amsterdam werd het hout vaak per dekschuit vervoerd. In de maanden april tot november, als de Oostzee open lag, meerden de houtschepen aan en was het een enorme drukte in de haven van Zaandam.  [[Wijtenkamp|Houtfactorij Wijtenkamp]] bezat 150 dekschuiten, [[pont_meijer|William Pont]] 100, de Zaandamse Dekschuit Maatschappij 100 en de gezamenlijke houthandels circa 250. Voorts beschikte ook iedere kolenboer wel over één of meer dekschuiten. Alles wat in vaten of balen kon worden vervoerd, bewoog doorgaans ook per dekschuit.  
  
 De terugval ontstond in de jaren '70 van de vorige eeuw. Het wegvervoer overheerste, kolen werden vervangen door aardgas of -olie, de Zaanse houthandel werd samengebracht in het Houtcentrum van de [[Achtersluispolder]], waar zeeschepen aan de kades afmeerden en met een kraan of heftruck werden gelost. Ook William Pont loste de schepen op deze wijze. Dekschuiten werden buiten de regio verkocht of gesloopt.    De terugval ontstond in de jaren '70 van de vorige eeuw. Het wegvervoer overheerste, kolen werden vervangen door aardgas of -olie, de Zaanse houthandel werd samengebracht in het Houtcentrum van de [[Achtersluispolder]], waar zeeschepen aan de kades afmeerden en met een kraan of heftruck werden gelost. Ook William Pont loste de schepen op deze wijze. Dekschuiten werden buiten de regio verkocht of gesloopt.   
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/dekschuit.1711279130.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2024/03/24 12:18
  • door zaanlander