gemeenschap

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
gemeenschap [2015/12/21 17:00]
jan
gemeenschap [2020/09/07 12:06] (huidige)
Regel 2: Regel 2:
 Aanduiding van overkoepelende organen van het Zaanse verenigingsleven, die na 1945 in de meeste gemeenten ontstonden. De 'gemeenschappen', die ook elders in het land ontstonden, waren een uiting van de in de Tweede Wereldoorlog gegroeide behoefte om sociale scheidslijnen te verminderen. Daarom wilde men tot samenwerking komen van de talloze sociale en culturele organisaties en verenigingen. Bovendien was het oogmerk de 'burgerzin' te bevorderen. Aanduiding van overkoepelende organen van het Zaanse verenigingsleven, die na 1945 in de meeste gemeenten ontstonden. De 'gemeenschappen', die ook elders in het land ontstonden, waren een uiting van de in de Tweede Wereldoorlog gegroeide behoefte om sociale scheidslijnen te verminderen. Daarom wilde men tot samenwerking komen van de talloze sociale en culturele organisaties en verenigingen. Bovendien was het oogmerk de 'burgerzin' te bevorderen.
  
- Eerste initiatiefnemer in de Zaanstreek was mr. J. in `[[Veld]]burgemeester van Zaandam, die in 1945 luttele weken na de bevrijding de stoot gaf tot de oprichting van de [[Zaandamse]] Gemeenschap. Hoewel de 'gemeenschappen' particulier waren, stonden zij op goede voet met de gemeentebesturen en vervulden zij vaak een brugfunctie tussen de bevolking en de overheid. In de Zaanstreek ontstonden er naast de Zaandamse Gemeenschap (die landelijk dikwijls als model gold) [[Hollands|Hollands vlag]] (Koog/Zaandijk), Kunst en Vriendschap (Krommenie), de [[Wormerveerse]] Gemeenschap en de [[Westzaanse]] Gemeenschap. Samen vormden zij weer de [[Zaanse]] Gemeenschap, die een overkoepeling van alle gemeenschappen in de streek moest worden, maar slechts kort bestond.+ Eerste initiatiefnemer in de Zaanstreek was [[Veld|mr. dr. J. in 't Veld]]burgemeester van Zaandam, die in 1945 luttele weken na de bevrijding de stoot gaf tot de oprichting van de [[zaandamse|Zaandamse Gemeenschap]]. Hoewel de 'gemeenschappen' particulier waren, stonden zij op goede voet met de gemeentebesturen en vervulden zij vaak een brugfunctie tussen de bevolking en de overheid. In de Zaanstreek ontstonden er naast de Zaandamse Gemeenschap (die landelijk dikwijls als model gold) [[Hollands|Hollands vlag]] (Koog/Zaandijk), [[kunst1|Kunst en Sport]] (Krommenie), de [[wormerveerse_gemeenschap|Wormerveerse Gemeenschap]] en de [[westzaanse_gemeenschap|Westzaanse Gemeenschap]]. Samen vormden zij weer de Zaanse Gemeenschap, die een overkoepeling van alle gemeenschappen in de streek moest worden, maar slechts kort bestond.
  
  Ook landelijke en provinciale federaties van gemeenschappen (jaren '50) was geen lang leven beschoren. Dit is begrijpelijk, uitgangspunt van de gemeenschappen was juist bundeling van lokale organisaties.  Ook landelijke en provinciale federaties van gemeenschappen (jaren '50) was geen lang leven beschoren. Dit is begrijpelijk, uitgangspunt van de gemeenschappen was juist bundeling van lokale organisaties.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/gemeenschap.1450713648.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:23
  • (Externe bewerking)