graanmalerij

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
graanmalerij [2024/07/06 11:52]
zaanlander
graanmalerij [2024/07/06 12:09] (huidige)
zaanlander
Regel 13: Regel 13:
 De plaatsing van De Ruyter aan de Zaan was waarschijnlijk weloverwogen: de kosten van aanvoer en verder transport waren hierdoor het laagst. Het zal verder ook duidelijk zijn dat het grote aantal meelmolens in Wormer (8) en Jisp (4) verband hield met de omvangrijke [[beschuitbakkerij]] ter plaatse. De malerijen in deze dorpen verdwenen na de teloorgang van de (scheeps)beschuitfabricage; in 1735 telde Wormer nog 3 graanmolens en Jisp 1, 60 jaar later resteerde slechts een meelmolen in Wormer.  De plaatsing van De Ruyter aan de Zaan was waarschijnlijk weloverwogen: de kosten van aanvoer en verder transport waren hierdoor het laagst. Het zal verder ook duidelijk zijn dat het grote aantal meelmolens in Wormer (8) en Jisp (4) verband hield met de omvangrijke [[beschuitbakkerij]] ter plaatse. De malerijen in deze dorpen verdwenen na de teloorgang van de (scheeps)beschuitfabricage; in 1735 telde Wormer nog 3 graanmolens en Jisp 1, 60 jaar later resteerde slechts een meelmolen in Wormer. 
  
-Ook voor de Zaanse [[stijfselfabricage|stijfselindustrie]] zal in een aantal Zaanse molens tarwe vermalen zijn. Het merendeel van de Zaanse korenmolens is gebouwd in de laatste decennia van de 16e eeuw en vooral in de 17e eeuw; de Koog kreeg pas in 1847 als laatste Zaandorp een windkorenmolen ([[haan3|De Haan]]]. Een meelmolen werkt volgens een eenvoudig principe. Het met de hand gezuiverde graan, gerst, tarwe of rogge wordt door middel van stenen gemalen. Daarbij draait de lopersteen over de horizontaal geplaatste leggersteen. Beide stenen zijn gebild, dat wil zeggen van inkervingen voorzien om een zo fijn mogelijke verwrijving te bereiken, bovendien wordt het gekneusde en fijngemalen graan via dit bilsel naar de buitenrand van de legger gedreven. Daar wordt het opgevangen en opgezakt. Het bevat dan nog zemelen, die er al of niet door middel van builen, schudden en zeven uit verwijderd worden. In het gaandewerk van de molen is een voorziening aangebracht waardoor de aanvoer van het meel en het schudden van de schuingeplaatste zeef in de  builkast zijn gemechaniseerd+Ook voor de Zaanse [[stijfselfabricage|stijfselindustrie]] zal in een aantal Zaanse molens tarwe vermalen zijn. Het merendeel van de Zaanse korenmolens is gebouwd in de laatste decennia van de 16e eeuw en vooral in de 17e eeuw; de Koog kreeg pas in 1847 als laatste Zaandorp een windkorenmolen [[haan3|De Haan]]. 
  
-Na de komst van de stoommachine en later de krachtstroom verloor de kleinschalige graanmalerij met behulp van windmolens gaandeweg haar betekenis. De meelproductie werd meer en meer geconcentreerd in grote fabrieken met moderne installaties en productiemogelijkheden. Koninklijke [[Wessanen]] te Wormerveer is één van de zeer grote meelproducenten in ons land. In de Zaanstreek bevinden zich nu nog twee windkorenmolens. De [[Koker]] in Wormer en De (Bleeke) [[Dood]] in Zaandijk.   +Een meelmolen werkt volgens een eenvoudig principe. Het met de hand gezuiverde graan, gerst, tarwe of rogge wordt door middel van stenen gemalen. Daarbij draait de lopersteen over de horizontaal geplaatste leggersteen. Beide stenen zijn gebild, dat wil zeggen van inkervingen voorzien om een zo fijn mogelijke verwrijving te bereiken, bovendien wordt het gekneusde en fijngemalen graan via dit bilsel naar de buitenrand van de legger gedreven. Daar wordt het opgevangen en opgezakt. Het bevat dan nog zemelen, die er al of niet door middel van builen, schudden en zeven uit verwijderd worden. In het gaandewerk van de molen is een voorziening aangebracht waardoor de aanvoer van het meel en het schudden van de schuingeplaatste zeef in de  builkast zijn gemechaniseerd.  
 + 
 +Na de komst van de stoommachine en later de krachtstroom verloor de kleinschalige graanmalerij met behulp van windmolens gaandeweg haar betekenis. De meelproductie werd meer en meer geconcentreerd in grote fabrieken met moderne installaties en productiemogelijkheden. De [[Wessanen|Koninklijke Wessanen nv]] te Wormerveer is één van de zeer grote meelproducenten in ons land. In de Zaanstreek bevinden zich nu nog twee windkorenmolens. [[Koker|De Koker]] in Wormer en [[dood4|De Bleeke Dood]] in Zaandijk.   
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/graanmalerij.1720259524.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2024/07/06 11:52
  • door zaanlander