zfc

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
zfc [2019/03/04 22:00]
zaanlander
zfc [2024/04/22 06:16] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== ZFC ==== ==== ZFC ====
  
-{{ :zfcwedstrijd.jpg?200|}}Voetbalvereniging ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.  +{{ :zfcwedstrijd.jpg?200|}}De Zaanlandsche Football Club ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.  
  
-Twaalf jaar lang trokken de voetballers van het ene naar het andere veld in Zaandam. Een speelterrein was er in eerste instantie nog niet maar men ging spelen op het Drilveld bij de Hogendijk. Later op het Krimperven, na slechts enkele weken aan de Westzanerdijk en vervolgens op een terrein bij de Hembrug. Van daar verhuisden de spelers naar een stuk weiland aan het einde van de Krugerstraat. Na nog wat omzwervingen, men speelde zelfs op de met sintels bedekte Burcht, verhuisde ZFC dat, toen Blauw Wit van de Hembrug naar Amsterdam verhuisde, opnieuw een mooi veld kreeg. Snel daarna moesten ook daar de terreinen weer ontruimd worden vanwege de uitbreiding van de Artillerie InrichtingenHet volgende terrein was de Zeehaven bij het spoor rond 1914/1915. Op 10 september 1916 werd het veld aan de Westzanerdijk in gebruik genomen.  +Twaalf jaar lang trokken de voetballers van het ene naar het andere veld in Zaandam. Een speelterrein was er in eerste instantie nog niet maar men ging spelen op het Drilveld bij de Hogendijk. Later op het Krimperven, na slechts enkele weken aan de Westzanerdijk en vervolgens op een terrein bij de Hembrug. Van daar verhuisden de spelers naar een stuk weiland aan het einde van de Krugerstraat. Na nog wat omzwervingen, men speelde zelfs op de met sintels bedekte Burcht, van ZFC dat, toen Blauw Wit van de Hembrug naar Amsterdam verhuisde, opnieuw een mooi veld kreeg. Snel daarna moesten de terreinen weer ontruimd worden vanwege de uitbreiding van de Artillerie InrichtingenHet volgende terrein was de Zeehaven bij het spoor rond 1914/1915. Op 10 september 1916 werd het veld aan de Westzanerdijk in gebruik genomen. 
  
 Nadat de Amsterdamse Voetbal Bond AVB werd opgericht nam ZFC deel aan deze competitie waarop in 1906 het kampioenschap in de 2e klasse B werd bereikt. Een verzoek om toegelaten te worden tot de NoordHollandse VoetbalBond NHVB werd eerst afgewezen maar toen alle clubs het verzoek steunden speelde Sport in 1908 in de NHVB. In 1910 werd Sport toegelaten in de Westelijke 3e klasse C NVB en omdat er meer clubs waren die Sport heetten moest de naam gewijzigd worden en het werd de Zaanlandsche Football Club ZFC. Sport speelde eerst in een vertikaal gestreept rood wit shirt maar vanaf dat moment speelde ZFC in een wit shirt met rode manchetten en kraag. Nadat de Amsterdamse Voetbal Bond AVB werd opgericht nam ZFC deel aan deze competitie waarop in 1906 het kampioenschap in de 2e klasse B werd bereikt. Een verzoek om toegelaten te worden tot de NoordHollandse VoetbalBond NHVB werd eerst afgewezen maar toen alle clubs het verzoek steunden speelde Sport in 1908 in de NHVB. In 1910 werd Sport toegelaten in de Westelijke 3e klasse C NVB en omdat er meer clubs waren die Sport heetten moest de naam gewijzigd worden en het werd de Zaanlandsche Football Club ZFC. Sport speelde eerst in een vertikaal gestreept rood wit shirt maar vanaf dat moment speelde ZFC in een wit shirt met rode manchetten en kraag.
  
-In 1909, toen voor het eerst onder de naam ZFC werd gespeeld, werd de eerste plaats behaald en volgde promotie naar de derde klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. ZFC bleef zeven jaar derdeklasser. De ploeg werd niet alleen afdelingskampioen, maar ook kampioen van de competitie van de acht westelijke derde klassers.  +Het eerste elftal behaalde veel succes in 1917 en werd ongeslagen kampioen; 10 gespeelde wedstrijden waarvan gewonnen en gelijk en dus promotie naar de 2e klasse. In 1921 ging de kampioenvlag ook in top in de 2e klasse en promoveerde ZFC naar de overgangsklasse. Eenmaal deels in de 1e klasse opgenomen prijkte ZFC in de bovenste helft en promoveerde in september 1923 naar de 1e klasse. Tweemaal moesten de Zaandammers een beslissingswedstrijd spelen voor de 1e plaats, tegen Blauw Wit en Feijenoord. Beide wedstrijden werden verloren. 
- +
-Het eerste elftal behaalde veel succes in 1917 en werd ongeslagen kampioen; 10 gespeelde wedstrijden waarvan acht gewonnen en twee gelijk en dus promotie naar de 2e klasse. In 1921 ging de kampioenvlag ook in top in de 2e klasse en promoveerde ZFC naar de overgangsklasse. Eenmaal deels in de 1e klasse opgenomen prijkte ZFC in de bovenste helft en promoveerde in september 1923 naar de 1e klasse. Tweemaal moesten de Zaandammers een beslissingswedstrijd spelen voor de 1e plaats, tegen Blauw Wit en Feijenoord. Beide wedstrijden werden verloren. +
 === Bekerkampioen === === Bekerkampioen ===
  
Regel 21: Regel 19:
  Deze pogingen liepen echter op een mislukking uit. ZFC heeft na de gedwongen degradatie naar de Tweede Divisie, destijds de laagste afdeling in het Nederlandse profvoetbal, nooit meer een rol van betekenis kunnen spelen. Na de grote sanering van 1971 keerde ZFC terug naar de amateurs en verhuisde van het complex aan de Westzanerdijk naar het spiksplinternieuwe Sportpark Hoornseveld. Vanwege tegenvallende resultaten en afnemend ledental fuseerde de club in 1990 met [[ZVV]] tot [[Hellas Sport Combinatie]].  Deze pogingen liepen echter op een mislukking uit. ZFC heeft na de gedwongen degradatie naar de Tweede Divisie, destijds de laagste afdeling in het Nederlandse profvoetbal, nooit meer een rol van betekenis kunnen spelen. Na de grote sanering van 1971 keerde ZFC terug naar de amateurs en verhuisde van het complex aan de Westzanerdijk naar het spiksplinternieuwe Sportpark Hoornseveld. Vanwege tegenvallende resultaten en afnemend ledental fuseerde de club in 1990 met [[ZVV]] tot [[Hellas Sport Combinatie]].
  
-Bron: [[https://web.archive.org/web/20180325044837/http://www.hellassport.com/club/geschiedenis|Hellas Sport]]+Na eerdere pogingen tot een fusie tussen zvv Zaanlandia en FC Zaandam is in 2021 door de leden besloten om met ingang van het seizoen ’22/’23 gezamenlijk door te gaan als ZVC’22 op het, te renoveren, sportcomplex Hoornseveld.
  
 {{tag>voetbal}} {{tag>voetbal}}
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/zfc.1551733238.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:16
  • (Externe bewerking)