Haarlem 13 september 1814 – Utrecht 13 maart 1903
Predikant en letterkundige te Haarlem, wellicht nog meer bekend onder de naam Hildebrand. Beets, in de literatuurgeschiedenis als vooraanstaand schrijver genoemd vanwege zijn Camera Obscura, publiceerde in de Almanak van 't Nut in 1841 het Zaansch Liedeken, een niemendalletje dat eerst later in en buiten de Zaanstreek bekendheid zou krijgen toen, mogelijk omstreeks 1910, de organist Jan Zwartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZwart, Jan
Zaandam 20 augustus 1877 - Zaandam 13 juli 1937
Jan Zwart, organist, publicist en componist ontving zijn opleiding bij H. van Eyk, Gerard Bartus van Krieken en Hendrik de Vries. Hij was korte tijd organist van de Gereformeerde kerk aan de Westzeedijk in Rotterdam en de Hervormde kerk te Capelle aan de IJssel. Vanaf 1898 was hij cantor-organist bij de Hersteld Evangelische-Lutherse Gemeente in Amsterdam aan de Kloveniersburgwal, in de volksmond De Kloof. Op het beroemde Strümphler or… het op muziek zette. Toen Beets het had gepubliceerd ontmoette het versje overigens veel weerstand, althans in de Zaanstreek.
De beginregels: Het IJ is breed, de Zaan is breed, wie wil de Zaan bevaren, konden er in de ogen van de 19e-eeuwse Zaankanters wel mee door, maar dat er verder van dikke molenaren werd gesproken en dat Czaar Peter er pannekoeken in at, nam men de dichter niet in dank af. Als merkwaardige, van onkunde getuigende, vergissing werd op de uitgave der latere bladmuziek vermeld: woorden N. van Beets.
Meer info over Nicolaas Beets op Wikipedia.