Bierman, Jan

Krommenie, 5 juli 1915 - Sachsenhausen, 4 maart 1945

Krommenieër Jan Bierman, alias Jan de Braber, verzetsstrijder, verrichtte koeriersdiensten, verzorgde onderduikers, copiïst, vervalste persoonsbewijzen en organiseerde verspreid over het land illegale bijeenkomsten.

Toen de Joodse Abraham en Grietje van Geuns uit Tiel moesten onderduiken kregen ze in Krommenie niet alleen een plek bij de familie Wouda, maar ook bij Jan Bierman en diens echtgenote. Het echtpaar woonde in de Limburg van Stierumstraat 10. Jan, kopiïst bij de plaatselijke blikfabriek, nam in december 1943 ontslag om zich volledig aan de illegaliteit te kunnen wijden. Net als Abraham van Geuns lag zijn politieke sympathie bij de SDAP.

In een naoorlogs briefje schrijft Abraham van Geuns: ,,Op 24 mei 1943 werd ik naar de familie Jan Bierman te Krommenie gebracht. We moesten onderduiken omdat we beiden vier Joodse grootouders hadden gehad. Na enige dagen verhuisden we naar een definitief adres in Krommenie.“

Jan Bierman bezocht hen daar geregeld en zorgde voor bonnen en valse persoonsbewijzen. Hij zou zijn verzetswerk met de dood bekopen. Op 13 juni 1944 werd hij na verraad met tientallen andere verzetsmensen in Amsterdam gearresteerd bij de illegale Persoonsbewijzensectie. Via de gevangenis in Amsterdam en kamp Vught kwam hij in Sachsenhausen terecht, waar hij op 4 maart 1943 stierf aan hongeroedeem.

Bevrijding

Kort na de oorlog woonde het echtpaar Van Geuns aan de Amsterdamse Marnixkade 91hs. Een van hun zonen wist in het Canadese leger te komen en kwam zijn ouders en hun gastgevers en helpers tijdens de bevrijdingsdagen opzoeken in een militair voertuig. Hun dochter Hilly van Geuns trouwde na de oorlog met Abraham Bromet. Harry huwde Fien van Reens, Leo Carla Fonteijn.

Jan Bierman's naam komt voor op het Verblifa-monument te Krommenie als J. BIERMAN 4 MAART 1945 OUD 29 JAAR

Bron: Joods Monument Zaanstreek