Zaandam, 30 juli 1899 – Zaandam, 15 mei 1967
Pieter Clijnk, beroepsschilder en lijstenmaker, autodidact, optimist, broer van Evert Clijnk, zoon van aannemer Theodorus Clijnk die onder meer de katholieke kerk aan de Oostzijde in Zaandam bouwde.
Piet Clijnk dacht roeping te hebben om priester te worden, begon aan de priesteropleiding, maar voltooide deze niet. Hij vertrok naar Wateringen om fietsenmaker te worden waar hij altijd veel profijt van ondervond. Later werkte hij als metselaar bij het bouwbedrijf van zijn vader. Zij hart ging echter uit naar tekenen en schilderen.
Als gevolg van een val in een septic tank bleek hij niet meer in de bouw te kunnen werken. In het crisisjaar 1929 huwde hij met Cornelia Vet (1901-1968) en begon een winkel aan het Rustenburg in Zaandam en verhuisde later naar een woon/werkpand aan de Gedempte Gracht waar hij het beroep van lijstenmaker en beroepsschilder uitoefende.
Piet Clijnk creëerde vooral werk op bestelling. Hij schilderde ansichtkaarten en foto’s na en trok er vaak op uit om foto’s en schetsen te maken. De schetsen werden voorzien van een kleurschema. Hij schilderde vrijwel nooit ter plekke vanwege hinderlijke bemoeienissen van omstanders. Ouderlijke huizen of geboortehuizen, stadsgezichten of Zaanzichten behoorden tot zijn favorieten. Aanvankelijk vormde de Gortershoek een uitdaging maar hart en ziel lagen bij landschappen en molens.
In de oorlog gebruikte hij houten panelen en meelzakken als ondergrond; schildersmateriaal was immers niet meer verkrijgbaar. De schilderijen werden ingezet als ruilmiddel voor pakken lucifers en zakken tarwe. Het werk bestaand uit honderden creaties van Clijnk heeft zich over de gehele aardbol verspreid.
Bronnen: Dagblad Zaanstreek 13 september 2012 en pietclijnk.nl