(Zaandam, 23 september 1941-Schoorl 20 april 2020)
Journalist en auteur. Hij zat nog op school toen hij in 1957 waterpolo- en voetbalverslagen begon te schrijven voor ‘Dagblad voor de Zaanstreek De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek
Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:’. Ook ‘Het Vrije Volk’, ‘De Nieuwe Dag’ (kopblad van ‘De Tijd) en ‘Goal’ (radioprogramma van de KRO) maakten al enige tijd gebruik van zijn diensten toen hij in 1967 een vaste aanstelling kreeg op de sportredactie van het ANP in Den Haag.
In 1969 stapte Van den Dobbelsteen over naar ‘Het Parool’ waar hij eerst op de sportredactie werkte en vanaf 1977 grote reportages schreef voor PS, de zaterdagse bijlage van de Amsterdamse krant. Ook was hij in die tijd verslaggever voor het radioprogramma ‘Langs de Lijn’. Van 1980 tot aan zijn VUT in 2002 waren achtereenvolgens ‘De Typhoon’ en het ‘Haarlems Dagblad’ zijn werkgevers.
Voor beide, en alle andere bij de Gemeenschappelijke Pers Dienst (GPD) aangesloten kranten schreef hij voornamelijk reisreportages waarvan er meerdere werden bekroond. Na zijn pensionering schreef (en schrijft) Van den Dobbelsteen nog steeds artikelen en columns voor bladen als ‘Reizen’, ‘De Kampioen’, ‘Plus’ en ‘Max Magazine’.
Van zijn hand verschenen een twintigtal boeken. Daaronder:
Simon Carmiggelt (Kronkel) over ‘Oud, gesprekken met oudere mensen’: ‘Wat Rob van den Dobbelsteen ons verschaft is een met talent en gevoeligheid bijeengebrachte schat aan gegevens over de wereld der oude mensen. (…) De met een subtiel gevoel voor ieders persoonlijk taalgebruik op papier gezette interviews laten alle mannen en vrouwen die aan het woord zijn, geheel in hun menselijke waarde. Er wordt niet op effect belust geïnterpreteerd, maar zorgvuldig bericht met een zuiverheid die in dit ressort van de journalistiek zeldzaam is.’
Rob van den Dobbelsteen was getrouwd, had twee kinderen en woonde in Zuid-Scharwoude. Hij overleed in het hospice in Schoorl.