Douanestelsel (Continentaal stelsel)

Complex van economische maatregelen in de Franse tijdplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFranse tijd

De Franse tijd in Nederland duurde van 1795 tot 1813 en was een periode van grote veranderingen. Nederland werd bezet door Franse troepen onder leiding van Napoleon Bonaparte, wat leidde tot economische en politieke veranderingen. De Zaanstreek werd hard getroffen door de Franse bezetting, vooral door het
. dat moest voorkomen dat van het Europese vasteland handel met Engeland werd gedreven. In Nederland werd het stelsel van kracht in 1810, toen het koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk werd gevoegd. De eerst douanen kwamen in augustus 1810 naar de Zaanstreek. Zij bleven tot de bevrijding, eind 1813.

Een aantal Zaankanters profiteerde van het douanestelsel, doordat vrije handel met Frankrijk mogelijk werd. Maar de Zaanse economie was altijd gebaseerd geweest op handel over zee, en die kwamjuist volledig stil te liggen. De Zaanstreek speelde geen rol in de smokkel met Engeland, die dichter bij de Nederlandse kust van grote omvang werd. De douanen in de Zaanstreek vierden geposteerd aan de Voorzaan en controleerden alle schepen op smokkelwaar. Zij waren bewapend.

Tijdens de Opstand 1813plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOpstand 1813

Ernstige ongeregeldheden in de Zaanstreek, voornamelijk in Zaandam, tegen de Franse Conscriptie; het oproer eindigde met het fusilleren van zes vermeende leiders. Aanleiding was de extra conscriptie die in 1813 aan het Hollandse volk werd opgelegd. Alle mannen tussen de 20 en de 40 jaar, ook de getrouwde, moesten zich laten inschrijven, een aantal jongens van welgestelde ouders diende zich bovendien aan te melden voor een erewacht. De gemoederen liepen hoog op.
van 1813 werden hun de wapens afgenomen.