Wormerveer, 28 oktober 1911 - Anguilla B.W.I, 13 september 2006
Ondernemer op Curaçao en de Antillen. Tof Hofland ging op een schoen en een slof en op goed geluk in 1947 naar Curaçao, na een verzetsverleden. Hij slaagde erin een bedrijf in de levensmiddelenhandel op te bouwen, met nevenvestigingen op Aruba, Sint Maarten en Bonaire en met verschillende eigen productiebedrijven en koelhuizen. In 1989 hadden deze bedrijven gezamenlijk ongeveer 400 medewerkers, waaronder ettelijke die uit de Zaanstreek naar de West waren getrokken.
Buiten de commercie om was Hofland bekend waterpolo-scheidsrechter. In 1968 werd hij voor de Olympische Spelen in Mexico uitgenodigd als arbiter. Tot 1990 bleef Hofland actief als waterpolo-scheidsrechter op de Spelen. Hofland was onder meer voorzitter van de Nederlands-Antilliaanse Zwem Bond NAZB en als trainer van waterpoloploeg Asiento zeer nauw bij de Curaçaose zwemsport betrokken.
Hofland, ook bekend als jazz-violist, werd onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau; bij gelegenheid van zijn veertigjarig ondernemerschap verscheen het gedenkboekje Met een stevige knuist (1987).
WILLEMSTAD, zaterdag 2 juni 1990, Een knokker, een doordouwer en een kleurrijk figuur, dat zijn enkele typeringen die men op het Antilliaanse eiland Curaçao geeft als men omschrijving geeft van de Zaankanter Herman Willem Hofland. Met 450 man personeel en een supermarktketen ,op de belangrijkste eilanden is Toffie Hofland tijdens zijn 40-jarig verblijf op Curaçao uitgegroeid tot een begrip in het overzeese rijksdeel. Van heinde en verre haalt hij zijn producten. Of het nu is uit Hongarije, textiel uit het Verre Oosten, Heineken-bier uit ons land of Zaanse koeken van Albert Heijn, hij zorgt ervoor dat de producten hun weg vinden naar de Antillianen. En met succes, zo blijkt onder meer uit de uitbreidingen en verbouwingen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen: nieuwe pak- en koelhuizen en de vestiging van nog meer filialen op de eilanden zijn daarvan het bewijs.
En dat terwijl Hofland tot aan zijn vertrek uit Nederland in 1947 de kost had verdiend als postzegelhandelaar. Moe geworden van de vele regeltjes en voorschriften in ons land besloot hij zijn geluk elders te beproeven. Het werd Curaçao, waar hij bij de Curaçaose Handel Maatschappij, tegenwoordig Cetera, in de handel in bouwmaterialen en huishoudelijke artikelen begon.
Ook dat bleek voor de rusteloze Hofland echter niet wat hij zocht. Zijn grote kans kreeg hij toen hij na een paar maanden voor een bedrag fan ƒ 5.000 de agenturenhandel Blok & Diaz Trading kon overnemen. „Een puinhoop was het toen. Een vervallen ruimte was ons pakhuis, in het begin hadden we zelfs geen licht of water. Met de nodige pioniersgeest hebben we die problemen echter kunnen oplossen“, aldus Hofland. Twee jaar later deed hij zijn tweede overname op Curaçao: de aankoop voor ƒ50.000 van Toko Zuikertuintje. Een klein winkeliersbedrijfje, dat was gevestigd in een oud plantagehuis in Willemstad, met een flinke lap grond er omheen van liefst 5.000 vierkante meter. Deze overname zou later bepalend blijken voor de uitbouw van zijn onderneming. In recordtempo wist hij een groot aantal agentschappen te verwerven van bekende Nederlandse merken als Douwe Egberts, Duyvis, Verkade, Luyckx en Stegeman. Plus nog eens vertegenwoordigingen van Amerikaanse, Canadese, Belgische, Franse, Duitse en Britse bedrijven. In 1949 al werd de oversteek gewaagd naar Aruba, 16 jaar lager volgde Sint Maarten en nog eens zes jaar lager kon Bonaire aan het lijstje vestigingsplaatsen worden toegevoegd.
Zijn steun en toeverlaat was, en is, daarbij zijn jeugdvriend Albert Heijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHeijn jr, Albert
Zaandam, 25 januari 1927 - Hereford, 13 januari 2011 Kleinzoon Albert Heijn van oprichter Albert Heijn Sr. Albert Heijn jr, zoon van Jan Heijn (1897-1964) en Adriana Hendrika Kruger (1900-1984), kleinzoon van Albert Heijn sr (1865-1945), broer van Gerrit Jan Heijn (1931-1987). Van 1962 tot 1989 president van de raad van bestuur van, waarmee hij ooit nog eens waterpolo had gespeeld. „Tof Hofland heeft nu eenmaal een vreselijk leuk bedrijf”, zegt ex-topman van het Ahold-concern Albert Heijn. „Mede doordat de financieringsmaatschappij van Ahold op Curaçao gevestigd is, kwam ik Hofland regelmatig tegen. Daar waar mogelijk hielp ik hem dan. En dat doe ik nog“, aldus de gepensioneerde Heijn, die bij Willemstad binnenkort zijn in aanbouw zijnde vakantie-appartement hoopt te betrekken. „Het moet echter niet écht op werken gaan lijken”, zo voegt hij er gekscherend aan toe. Die hulp kan bestaan uit adviezen, maar ook uit het daadwerkelijk leveren van Albert Heijn-artikelen. Het huismerk is dan ook goed vertegenwoordigd in het assortiment van Zuikertuintje.
Plannen voor de toekomst heeft Hofland nog genoeg. Hoewel een ernstige ziekte hem tijdens een bezoek aan ons land gedurende enige maanden tot verplichte rust veroordeelde, zit hij al weer boordevol nieuwe plannen. „In principe willen wij op alle eilanden vertegenwoordigd zijn. Daarvoor moeten we nog heel wat werk verzetten“, aldus de Curaçaose grootgrutter. Bron: De Telegraaf
De Tof Hofland-awards werde uitgereikt door Consoles Curacao NV aan werknemers die in 1995 uitblonken in hun werk. Stanley Melendez was reeds 40 jaar in dienst is van de groothandelaar, Adelbert Fransisca werd salesman van het jaar 1995, Maria Louisa werkneemster van het jaar en Pamfilo Mareera die de prijs in ontvangst heeft genomen voor Edmundo Antonia, was werknemer van het jaar bij Toko Zuikertuintje.
Tof Hofland werd in 1993 door gezaghebber Casseres de onderscheiding Verzetkruis opgespeld, voor zijn getoonde vaderlandsliefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het toeval wilde dat Hofland's vader, Dirk Hofland, deze decoratie postuum werd verleend. Dirk Hofland werd terechtgesteld in 1944.