Jehovah’s Getuigen

Godsdienstige beweging, ontstaan in de Verenigde Staten, sinds de jaren ‘30 van de 20e eeuw in de Zaanstreek actief.

De naam Jehovah’s Getuigen kwam in 1931 in zwang voor een reeds in 1870 ontstane bijbelstudiegroep, die geloofde in de onzichtbare wederkomst van Christus. De groep wordt getypeerd door een strenge moraal en een grote discipline. De Jehovah’s Getuigen vormen een wereldwijde organisatie, waarvan de leden samenkomen in sober ingerichte koninkrijkszalen. De Zaanstreek maakte in de jaren ’30 voor het eerst kennis met Jehovah's Getuigen. Duitse pioniers bezochten de Zaanse dorpen en trachtten daar hun geloof te verbreiden.

Al voor 1945 sloten enkele Zaankanters, voornamelijk Zaandammers, zich bij de organisatie aan. Tijdens de oorlog, toen Jehovah’s Getuigen fel werden vervolgd, kwam men regelmatig in het geheim bij particulieren bijeen. In Nederland zijn in 1940-1945 naar schatting ongeveer 500 Jehovah’s Getuigen gearresteerd. Ruim 300 van hen zijn overgebracht naar Duitse kampen en ongeveer 130 zijn overleden als gevolg van ziekten en ontberingen of, in een aantal gevallen, gefusilleerd. (Tineke Piersma, Getrouw aan hun geloof; De vervolging van de Nederlandse Jehovah’s Getuigen in de Tweede Wereldoorlog (Diemen/Koog aan de Zaan 2005) pag. 93).

Ondanks de repressie nam het aantal volgelingen toe.

Na de oorlog kreeg men in Koog, Zaandijk en Zaandam aan 't Kalfplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKalf, 't

Buurtschap, wijk van oostelijk Zaandam, in de jaren zeventig van de 20e eeuw aanzienlijk uitgebreid door nieuwbouw onder de naam Plan Kalf.

Tot de buurtschap 't Kalf werd vroeger ook Haaldersbroek gerekend, dat door een brug over de Braaksloot met 't Kalf verbonden is. Beide, dus zowel 't Kalf als Haaldersbroek, behoorden vanouds tot het Haler vierendeel van de
min of meer vaste vergaderplaatsen. In Zaandam werd in 1970 aan de Westzijde 238 een koninkrijkszaal in gebruik genomen waar de in 1964 ontstane groepen Poelenburg en Zaanoevers bijeen kwamen. In het uit 1910 daterende pand, dat niet direct herkenbaar was als kerk bevond zich een kerkzaal. De Zaandamse Jehova's Getuigen namen in 1992 aan de Hoogaarslaan 2 een voormalig schoolgebouw in gebruik omdat het onderkomen aan de Westzijde 238 wegens bouwvalligheid niet meer voldeed.

De groep Zaanstreek-Noord, die aanvankelijk in het gebouw Ons Genoegen te Krommenie bijeen kwam vergaderde later in het clubgebouwtje van fanfareorkest Onderling Genoegen. In 1982 werd een koninkrijkszaal aan de Padlaan 20 in gebruik genomen. Later verplaatste men de vergadering naar de Hondsdrafstraat 38 te Krommenie.