Amsterdam, 2 maart 1905 - Wormerveer, 5 februari 1978
Beeldend kunstenaar, schilder en vooral graficus en etser. Gerrit de Jong verhuisde op 6-jarige leeftijd met zijn ouders naar de Zaanstreek. Hij werkte als arbeider bij een cacaofabriek, maar zag dankzij veel doorzettingsvermogen kans om zich door zelfstudie te ontwikkelen tot een technisch knap kunstenaar. De Jong werd op jonge leeftijd fabrieksarbeider bij Chocolade- en cacaofabriek Pette in Wormerveer waar hij bij een bedrijfsongeval een oog kwijtraakte. Het besluit van de kunst te gaan leven dompelde zijn gezin jarenlang in grote armoede. In de oorlogsjaren ruilde hij zijn schilderijen voor etenswaren.
Desondanks kwam hij in deze periode tot zijn wellicht mooiste werk. Als begaafd etser bereikte hij een grote hoogte en als vrijwel geen ander legde hij met zijn etsen het Zaanse landschap vast. Hij werkte met grote precisie en realiseerde een grote productie. Zeer veel jonge kunstenaars leerden de techniek van het etsen en het afdrukken van prenten van De Jong. Zijn schilderijen, veel geringer in aantal dan zijn etsen, kennen dezelfde technische perfectie. Hij exposeerde als lid van de schildersvereniging De Onafhankelijken landschappen en stillevens in het Rijks- en in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Hij was lid van De Onafhankelijken en exposeerde op hun tentoonstellingen in 1939 en 1940. Werken van hem: Twee etsen in het Rijks- Prentenkabinet; het Rijk kocht 'Een doode riethen' op de tentoonstelling van 1939. Onderwerp: Stilleven. Zijn werk is, vooral in de Zaanstreek, zeer gezocht.
Verhaal Fabrieksarbeider Gerrit de Jong koos voor de kunst.