Kruijver, Jan

Koog aan de Zaan, 30 januari 1869 - Zaandam, 7 mei 1950

Jan Kruijver 1869-1950

Johannes (Jan) Kruijver, beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist, tekenaar en historicus Jan Kruijver was huisschilder van beroep en voerde als zodanig een bedrijf in compagnonschap. In de Zaanstreek werd hij vooral bekend door zijn tekeningen en schilderijen van oud-Zaandam, die een grote topografische nauwkeurigheid vertonen. Hij publiceerde met regelmaat in De Zaanlander en na 1945 in De Typhoon. Ook over zijn eigen leven legde hij veel vast in handschriften die zijn terug gevonden.

De 'Kruijvertjes' met voorstellingen van verdwenen gebouwen zijn inmiddels zeer gezocht. Zijn werkwijze was eenvoudig. Als hij hoorde dat er een pand gesloopt zou worden, ging hij er heen en tekende of schilderde het. Zo zijn afbeeldingen bewaard gebleven van huizen, pakhuizen en molens die al in de zeventiende eeuw werden gebouwd.

In 1909 legde hij een aantal gesloopte molens vast in zijn Molenboek van Gesloopte Molens, een unicaat waarin hij naast gesloopte molens afbeeldde deze ook beschreef. Hij schreef en illustreerde het boekje De pelmolens in het Oostzijderveld in 1925. In 1939, ter ere van zijn zeventigste verjaardag, en 1949 werden er in Zaandam tentoonstellingen van zijn werk gehouden.

Bij de voorbereiding van een overzichtstentoonstelling met medewerking van molenkenner Ron Couwenhoven doken in 2017 150 onbekende werken van Kruijver op. De expositie van zijn werk is vanaf mei 2018 te zien in het Molenmuseum. Het oeuvre van Kruijver is zo omvangrijk dat Couwenhoven vermoedt dat er nog veel werken van hem te vinden zijn.

Een achterkleindochter van Jan Kruijver schenkt uitgebreid aandacht aan haar voorvader in haar Blog ConstCreations.

Literatuur: Frans Mars, In memoriam Jan Kruijver, in De Zaende 1950.