Kaasgroothandel en producent van rook- of smeltkaas sinds 1908, gelegen aan de Westzanerdijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzanerdijk
Het deel van de Noorder IJ- en Zeedijk tussen de Hogendijk (spoorlijn) en de Westzaner Overtoom, vroeger ook wel Zeeburg genoemd. Ofschoon schriftelijke gegevens nauwelijks voorhanden zijn, wordt aangenomen dat de Westzanerdijk één der eerst bewoonde gedeelten van Westzaandam was. Het is veilig te veronderstellen dat de dijk rond 1300 ontstond, tegelijk met de Zaan-dam. te Zaandam, op de grens met Westzaan. Bij gebrek aan troonopvolgers in 2011 ingelijfd bij Logistiek concern A-ware Food Group uit Lopik.
Op deze locatie waren in de 17e-eeuw diverse buitengaatse scheepswerven gevestigd ten behoeve van de walvisvaart op Groenland en de Straat Davis. De drie grootste scheepswerven behoorden omstreeks 1685 tot halverwege de 18e eeuw toe aan het Zaanse geslacht Ouwejan, gespecialiseerd in de bouw van walvisjagers. Veel Westzaners ging in die tijd op walvisvangst. Vanaf eind 18e eeuw speelde het terrein en het bijbehorende vastgoed de rol van goederen-opslagplaats.
Schipper Kaas werd opgericht door Daniël Schipper, aanvankelijk in de boerderij van zijn vader. Vrij vlot daarna werd ook zijn broer Anton aan de zaak toegevoegd. En dus werden onder de naam Gebr. D. & A. Schipper, Edammer en Goudse kazen verkocht vanuit het pakhuis Wisselvalligheid. Het pakhuis dateerde uit 1788, ooit als tweedehandsje opgekocht in Oostzaandam. Ondanks haar verhoogde vloeren om het water tegen te houden ging echter in vlammen op in 1921, waarna nieuwbouw volgde. Het bedrijf groeide daarna steeds voort.
Begin jaren '50 werd een rokerij in bedrijf genomen, waarin gebrek-kaas wordt gesmolten tot smelt- of rookkaas. Vóór het roken worden de kazen in kunststof darmen afgevuld en opgehangen. Daarna worden ze gerookt op een mengsel van beuken- en eikenhoutsnippers. Dit geeft de kazen hun karakteristieke en smeuïge smaak. Het streven is om rookkaas steeds meer te profileren als een lekker en exclusief hapje met een onderscheidende smaak. Naast rookkaas heeft Schipper Kaas ook een vertrouwde naam in natuurkaas. De Goudse en Edammer kaas is verkrijgbaar in alle denkbare smaaktypen, variërend van jong tot overjarig. Een stap die een stevig fundament legt onder het huidige succes van Schipper Kaas. Om de eigen groei voor te blijven, wordt in 1982 een hypermoderne smeltfabriek gebouwd aan de Zaandamse Ringweg. Op de vertrouwde locatie aan de Westzanerdijk vinden groothandel en kantoren hun definitieve stek.
In 1987 werd over 2860 vierkante meter bedrijfsruimte beschikt. De juridische vorm werd omgezet in nv (1956) en bv (1973). In 1983 werd aan de Tuinierstraat te Zaandam detailhandel De Kaashal geopend. Jaarlijks werd in de rokerij zo'n 1500 ton rookkaas geproduceerd, 90% daarvan geëxporteerd naar Europa, maar ook naar het Midden-Oosten, Amerika, Australië, Korea en Japan. In Biarritz had het bedrijf al vóór de Tweede Wereldoorlog een eigen winkel. De groothandel, met een jaarlijkse omzet van 1200 ton, werkte vooral voor de binnenlandse markt. Bij Schipper Kaas waren in 1990 30 personen in dienst, de omzet bedroeg in 1989 circa f 16.000.000,-
Anno 2007 staat de derde generatie van de familie Schipper aan het roer van Schipper Kaas, inmiddels de grootste Nederlandse rookkaasproducent. Naast rookkaas rollen ook Goudse Kaas, industriële kaas, hotelblokken, gesneden kaas, geraspte kaas en buitenlandse kaas van de band. Met het oog op de groeiende vraag van afnemers uit binnen- en buitenland breidt Schipper Kaas de smeltfabriek in 2008 uit met 2000 vierkante meter. Deze extra ruimte zal vooral worden ingevuld door kantoren en opslagruimten.
Schipper Kaas BV, maakt sinds 2011 deel uit van de A-ware Food Group uit Lopik. Het bedrijf zal zelfstandig in de markt blijven opereren onder de naam Schipper Cheese. ,,Door het ontbreken van opvolging zijn wij op zoek gegaan naar een organisatie waar de activiteiten van Schipper Kaas kunnen worden voortgezet en onze sterke positie op het gebied van smelten en roken kan worden uitgebouwd’’, aldus de directie van Schipper Kaas, de broers A. Schipper en Tom Schipper in een persbericht.
Met de overname geef het familiebedrijf na 103 jaar haar zelfstandigheid prijs. A-ware houdt zich grotendeels bezig met opslag en transport van voedingsproducten onder geconditioneerde omstandigheden. Het bedrijf telt zeven vestigingen in ons land. A-ware, ontstaan na een fusie in 2010 van de familiebedrijven Anker Food Group en de Bouter Group, is niet alleen actief in kaas en aanverwante foodproducten, het bedrijf vervoert ook kip, AGF, brood en banket. De overname van Schipper Kaas betreft geen overname in de logistieke sfeer. Schipper Cheese is vooral kaassmelter, een productiebedrijf en vergeleken met eerdere deals gaat het om een relatief kleine overname.
19 december 2013 vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de kaassmelters. De omgeving van Zaandam en Westzaan wordt opgeschrikt vanwege een uitslaande brand. De loods, in 1922 gebouwd om het afgebrande pakhuis Wisselvalligheid te vervangen, valt volledig ten prooi aan de vlammen. Met veel moeite weet de brandweer de omliggende panden te behouden, maar van de centrale plek van waaruit Schipper Kaas zich ontwikkelde in de afgelopen eeuw is niets tastbaars meer over.
In 2014 werd besloten de vrijgekomen ruimte te ontwikkelen tot een bedrijfsverzamelgebouw.
De omzet A-Ware bedraagt circa 700 miljoen euro en het aantal medewerkers plus minus 800.