Schoen, de Gekroonde

'De Gekroonde Schoen', verfmolen te Westzaandam, evenals 'De Tromp' tot de oudste verfmolens in de Zaanstreek behorend, voorlopers van de oudste fabriek en wat bereide verf betreft, één der grootste in Europa, die van Pieter Schoen en Zoon. Ter bescherming van de windkracht werd een windbrief verleend in 1722 aan de eigenaar, Pieter Schoen Simonzoon, zodat er op korte afstand geen andere windmolens mochten worden gebouwd. De molen heeft gestaan iets ten oosten van de Gouw, niet ver ten noorden van de Westzanerdijk, en ging op 21 februari 1880 door brand verloren. 'Het hoge brandende gevaarte leverde een prachtig schouwspel op; de wieken bleven, tot zij vielen, met verbazende snelheid draaien. In minder dan een uur was alles vernield.' aldus de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant.

Met behulp van de molens werd minerale verf en verfhout, de kleurstof voor de textielindustrie, voordat de aniline-verven uitgevonden waren, gemalen. Meester-schilders van die dagen oefenden het eeuwenoud ambacht voornamelijk zelf uit. Men wreef de mineralen fijn tussen een paar stenen, vermengde de droge verfstof met olie en liet dit een winter lang rotten. Olie werd zoveel gefabriceerd in de Zaanstreek, dat er toen al een belangrijke hoeveelheid voor export beschikbaar kwam.

Pieter Schoen Simonzoon, grondlegger van deze wereldindustrie, die Nederland vele deviezen opleverde, heeft amper kunnen vermoeden, dat uit zijn houten pakhuis 'De Lelie' in de tuin achter zijn woonhuis het moderne, machtige bedrijf zou groeien, dat zich aan de Zaan en aan de Provincialeweg uitstrekte en waarin ruim 400 man personeel in een hypermoderne omgeving werkten.

Historie van De Gekroonde Schoen in de database verdwenen molens.