Schol BV, Joh.

Kraan- en Transportbedrijf, Hofleverancier, opgericht door Lieven Schol in 1900, gevestigd aan 't Kalf 33D te Zaandam. Lieven Schol begon het bedrijf op duizend vierkante meter aan de Oostzijde. Tot de werkzaamheden behoorde het plaatsen van maalstenen, het wisselen van roeden bij molens en het plaatsen van zware stoomketels in fabrieken, als bij de firma Boon in Wormerveer. Bovendien werden sloopwerkzaamheden uitgevoerd zoals de sloop van Visser's toren.

Na de Tweede Wereldoorlog werd er onder leiding van de tweede generatie, Johan Schol, gewerkt met kranen, eerst met door de bevrijders achtergelaten robuuste Mack's uit de dump voor het bergen van vrachtauto's en om te assisteren in de industrie. Spectaculair was het transport binnen de Zaanstreek van oude te restaureren houten huizen naar de Zaanse Schans. Ook het Enkhuizer Zuiderzeemuseum werd ingericht met monumenten, door de firma Schol uit de oude Zuiderzeedorpen gehaald en herplaatst. Als vanouds horen de molens daar nog steeds bij. De eerste hydraulische kraan van merk Bantam werd in 1963 aangeschaft, rond 1985 waren vijf kranen tot 200 ton inzetbaar voor haven en industrie. Zeven personeelsleden verdienden het dagelijks brood met hijs- en transportklussen.

De behoefte aan intern transport bleek een groeimarkt, temeer daar bedrijven regelmatig met inboedel en al naar locaties elders verhuizen. Schol voegde pontons toe voor het vervoer over water en heeft tien imposante kraanwagens klaar staan voor iedere mogelijke hijsklus.

De 20.000 vierkante meter die het bedrijf in 2015 aan 't Kalf inneemt wordt tot de laatste centimeter gebruikt. Lieven's kleinzoon Hans, de derde generatie Schol, is woonachtig op het terrein zodat verzoeken op korte termijn direct kunnen worden ingewilligd. 24 uur per dag bereikbaarheid is een absolute noodzaak. Zodra machines met een storing te kampen hebben, is doelgerichte actie op elk moment van de dag noodzakelijk. Ook bij de Bijlmerramp was Schol met de eerste kranen aanwezig. De crisis heeft geen negatieve invloed gehad op het werk. „Als een bedrijf failliet gaat, moet er ook van alles worden verplaatst”, zegt hij droogjes.