Houtzaagmolen in Westzaandamplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaandam
Westzaandam, vroegere naam voor het ten westen van de Zaan gelegen deel van Zaandam, dat deel uitmaakte van de Banne van Westzanen. Het dorp is, in tegenstelling tot Oostzaandam, nooit zelfstandig geweest, en dat terwijl het in de loop der geschiedenis in economisch opzicht en wat betreft het aantal inwoners belangrijker werd dan zijn 'overbuur'. De oorzaak van de aanvankelijke, tot 1811 in stand gebleven scheiding tussen West- en Oostzaandam was eenvoudigweg dat de dorpen in versc…, achtkante Bovenkruierplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBovenkruier
Molentype. Wordt gekenmerkt door de draaibare kap. In tegenstelling tot de standerdmolen, de wipmolen en de paltrok, wordt bij de bovenkruier niet de gehele molenromp op de wind gedraaid, maar uitsluitend de kap waaraan het wiekenkruis is bevestigd. Hierdoor is een zwaarder geconstrueerde en ruimere molenromp mogelijk, eventueel met vast daarmee verbonden pakhuizen..
De eerste vermelding van de vermoedelijke balkenzager dateert uit maart 1720, eigenaar was toen Jan Cornelisz. Korf. De molen werd in 1751 door twee Amsterdamse kooplieden gekocht en afgebroken om naar Riga te worden vervoerd. Toen de Staten Generaal daar geen toestemming voor wilde geven, werd hij door de kooplieden weer van de hand gedaan. Wat er verder met de afgebroken molen is gebeurd, is niet bekend. De laatste vermelding dateert uit 1754. Hij heeft gestaan nabij de Zuiderwatering en de Schapenpadsloot.