Zijl, Piet Hein

Koog aan de Zaan, 17 december 1946

Beeldend kunstenaar, tekenaar en graficus (etser) uit Zaandam.

Piet Hein Zijl was aanvankelijk onderwijzer. Hij behaalde de akte LO-tekenen en bekwaamde zich verder onder leiding van onder anderen Gerrit Woudt, W. Vellekoop, K. de Poel en Piet Klaasse. Het etsen leerde hij van de zeer door hem bewonderde Gerrit de Jong.

Piet-Hein Zijl is altijd een groot bewonderaar geweest van het werk van Rembrandt. Hij imiteerde hem aanvankelijk in tekeningen en etsen, en ook dat is in Rembrandtiek te zien, maar met het verstrijken van de tijd werd Zijls handschrift vrijer en kwam daardoor meer en meer los te staan van zijn inspirator uit de Gouden Eeuw.

Op de Rembrandtfestivals in Leiden van 2005 en 2006 voelde de kunstenaar zich als een vis in het water. Hij tekende er muzikanten, levende schilderijen en voor hem poserende hoeren en bedelaars. In 2006 ging hij in een Rembrandtkostuum gekleed. Een rake afbeelding daarvan siert de achterzijde van het goudglanzende omslag van Rembrandtiek, aldus niet alleen een ode aan de kunstenaar brengend, maar ook die roemruchte Gouden Eeuw wordt zo niet geƫerd, dan toch in herinnering gebracht. De weergaven van schepen als Amsterdam Batavia, Duyfken en Wasa bevestigen dat.

Naast zijn beeldend werk ontwikkelde hij zich tevens tot pianist, terwijl hij voorts enige bekendheid kreeg als recensent. In 1980 illustreerde Piet Hein Zijl het door Henk Roovers samengestelde boek Onvoltooid verleden, een geschiedschrijving van de Zaanstreek.

In 2022 biedt de inmiddels in het Drentse Uffelte neergestreken Piet Hein Zijl steun voor gevluchte Oekrainers. Binnen enkele minuten schetst de sneltekenaar een fraai portret van een ieder die dat maar wenst. De opbrengst komt ten goede aan de oorlogsslachtoffers. RTV Drenthe bezocht de sneltekenaar met camera en geluidsman.