koog

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
koog [2018/03/12 08:47]
zaanlander [Bevolking naar politieke gezindheid]
koog [2020/09/10 01:10] (huidige)
66.249.64.236 ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
Regel 1: Regel 1:
 ==== Koog (aan de Zaan) ==== ==== Koog (aan de Zaan) ====
-Voormalige zelfstandige gemeente ten westen van de [[zaan|Zaan]], ten noorden van Zaandam, ten zuiden van Zaandijk, sinds 1 januari 1974 deel uitmakend van Zaanstad. Tot in de [[franse|Franse tijd]] was Koog bestuurlijk deel van de [[banne|Banne]] van Westzaan; de invloed van Koog daarin was gering. Ofschoon niet geheel zeker, wordt aangenomen dat de gemeente Koog aan de Zaan per 1 augustus 1811 zelfstandig werd (zie: [[Bestuur]] en rechtspraak 2.1.8.). +Voormalige zelfstandige gemeente ten westen van de [[zaan|Zaan]], ten noorden van Zaandam, ten zuiden van Zaandijk, sinds 1 januari 1974 deel uitmakend van Zaanstad. Tot in de [[franse_tijd|Franse tijd]] was Koog bestuurlijk deel van de [[banne|Banne]] van Westzaan; de invloed van Koog daarin was gering. Ofschoon niet geheel zeker, wordt aangenomen dat de gemeente Koog aan de Zaan per 1 augustus 1811 zelfstandig werd (zie: [[Bestuur]] en rechtspraak 2.1.8.). 
  
 Koog wordt tot in onze tijd dikwijls in één adem genoemd met de noordelijke buurgemeente Zaandijk. Deze band dateert al van het ontstaan; het dorp werd gesticht vanuit het oudere Zaandijk. Nadien waren in de 16e, 17e en 18e eeuw kortere of langere tijd school, kerk, kerkhof, [[wees|armen- en weeszorg]] gemeenschappelijk. Moeilijkheden over de afrekening daarvan zorgden uiteindelijk in 1721 voor een scheiding; nadien richtten beide dorpen zich alleen op de verzorging van de eigen inwoners. Maar een band tussen de dorpen bleef bestaan. De perioden van economische bloei en verval van Koog en Zaandijk liepen gelijk, de Vermaning te Koog werd bijvoorbeeld ook door de [[doopsgezinden|Doopsgezinden]] van Zaandijk bezocht, beide dorpen liepen als het ware naadloos in elkaar over. In de 19e eeuw werd de band verstevigd: de gemeenten kregen een gezamenlijk spoorwegstation en één postkantoor. Het verenigingsleven uit beide gemeenten overlapte elkaar en kwam tenslotte samen in [[hollands|Hollands Vlag]], terwijl na de [[samenvoeging|samenvoeging]] tot Zaanstad, Koog en Zaandijk in hetzelfde wijkraadsgebied kwamen. Koog wordt tot in onze tijd dikwijls in één adem genoemd met de noordelijke buurgemeente Zaandijk. Deze band dateert al van het ontstaan; het dorp werd gesticht vanuit het oudere Zaandijk. Nadien waren in de 16e, 17e en 18e eeuw kortere of langere tijd school, kerk, kerkhof, [[wees|armen- en weeszorg]] gemeenschappelijk. Moeilijkheden over de afrekening daarvan zorgden uiteindelijk in 1721 voor een scheiding; nadien richtten beide dorpen zich alleen op de verzorging van de eigen inwoners. Maar een band tussen de dorpen bleef bestaan. De perioden van economische bloei en verval van Koog en Zaandijk liepen gelijk, de Vermaning te Koog werd bijvoorbeeld ook door de [[doopsgezinden|Doopsgezinden]] van Zaandijk bezocht, beide dorpen liepen als het ware naadloos in elkaar over. In de 19e eeuw werd de band verstevigd: de gemeenten kregen een gezamenlijk spoorwegstation en één postkantoor. Het verenigingsleven uit beide gemeenten overlapte elkaar en kwam tenslotte samen in [[hollands|Hollands Vlag]], terwijl na de [[samenvoeging|samenvoeging]] tot Zaanstad, Koog en Zaandijk in hetzelfde wijkraadsgebied kwamen.
Regel 106: Regel 106:
 Vermeld is al dat Koog, evenals Zaandijk en Wormerveer, aan het einde van de 18e eeuw een doorgaande bevolkingsgroei kende; de rest van de Zaanstreek had in die periode een forse bevolkingsterugval. Eerst in de tweede helft van de Franse bezetting daalde ook de omvang van de bevolking van Koog, zij het gering. [[woude|Ad van der Woude]] verklaart de voortgaande bevolkingsgroei van de drie dorpen door te wijzen op de arbeidsintensieve papiernijverheid die in deze dorpen omvangrijk was en relatief laat tot bloei kwam.  Vermeld is al dat Koog, evenals Zaandijk en Wormerveer, aan het einde van de 18e eeuw een doorgaande bevolkingsgroei kende; de rest van de Zaanstreek had in die periode een forse bevolkingsterugval. Eerst in de tweede helft van de Franse bezetting daalde ook de omvang van de bevolking van Koog, zij het gering. [[woude|Ad van der Woude]] verklaart de voortgaande bevolkingsgroei van de drie dorpen door te wijzen op de arbeidsintensieve papiernijverheid die in deze dorpen omvangrijk was en relatief laat tot bloei kwam. 
  
-Tot omstreeks de laatste eeuwwisseling bleef Koog een typisch Zaans dorp, met de lage dijk langs de Zaan, een binnendijkse wegsloot en haaks op de dijk doodlopende paden het land in. Door de demping van de wegsloot, de afbraak van historische panden ten behoeve van de industrie, de aanleg van nieuwe wijken zoals [[bloemwijk|Koog-Bloemwijk]] en de bouw van het Coentunnelviaduct werd in de 20e eeuw het uiterlijk van het dorp sterk veranderd. Van belang hierbij was ook dat in de jaren '70 de sprong over de spoorlijn werd gemaakt, ten gevolge waarvan de wijk [[Westerkoog]] kon worden gebouwd. In deze nieuwbouwwijk wonen meer mensen dan in oud-Koog.+Tot omstreeks de laatste eeuwwisseling bleef Koog een typisch Zaans dorp, met de lage dijk langs de Zaan, een binnendijkse wegsloot en haaks op de dijk doodlopende paden het land in. Door de demping van de wegsloot, de afbraak van historische panden ten behoeve van de industrie, de aanleg van nieuwe wijken zoals [[koog_bloemwijk|Koog-Bloemwijk]] en de bouw van het Coentunnelviaduct werd in de 20e eeuw het uiterlijk van het dorp sterk veranderd. Van belang hierbij was ook dat in de jaren '70 de sprong over de spoorlijn werd gemaakt, ten gevolge waarvan de wijk [[Westerkoog]] kon worden gebouwd. In deze nieuwbouwwijk wonen meer mensen dan in oud-Koog.
  
  === Middelen van bestaan ===  === Middelen van bestaan ===
Regel 138: Regel 138:
   * Zaanstreek in cijfers 1974, Zaandijk 1975;    * Zaanstreek in cijfers 1974, Zaandijk 1975; 
   * Pieter Boorsma, Duizend Zaanse Molens, Wormerveer 1950.      * Pieter Boorsma, Duizend Zaanse Molens, Wormerveer 1950.   
 +
 +
 +<wrap tabs>
 +  * [[Assendelft]]
 +  * [[Jisp]]
 +  * [[Knollendam]]
 +  * [[Koog]]
 +  * [[Krommenie]]
 +  * [[Krommeniedijk]]
 +  * [[Westzaan]]
 +  * [[Wormer]]
 +  * [[Wormerveer]]
 +  * [[Oostzaan]]
 +  * [[Zaandam]]
 +  * [[Zaandijk]]
 +</wrap>
  
 {{tag>actualiseren}} {{tag>actualiseren}}
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/koog.1520840859.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:07
  • (Externe bewerking)