Koog aan de Zaan, 12 september 1909 – Zeist, 21 februari 1977
Albertus Admiraal, wethouder voor de Anti Revolutionaire Partijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAnti-Revolutionaire Partij (ARP)
Eerste georganiseerde politieke partij in Nederland. In 1879 ontstaan door bundeling van de reeds bestaande plaatselijke anti-revolutionaire kiesverenigingen op basis van het door Abraham Kuyper geschreven beginselprogramma. Uitgangspunten van dit programma waren: in Zaandam van 1945 tot 1949. Nadien burgemeester van Enkhuizen en later Bussum. Admiraal werd geboren te Koog in een protestants gezin.
Tijdens de tweede wereldoorlog was hij voorzitter van de Districts Commissie Illegaliteit Zaanstreek. In 1943 kreeg het werk ten behoeve van onderduikers een grote uitbreiding. Boekhandelaar Willem Brinkmanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBrinkman, Willem
Een prominent figuur in de hulpverlening aan onderduikers, en dan vooral aan ondergedoken Joodse kinderen, is de Zaandamse boekhandelaar Willem Brinkman. Omstreeks 1942 hoort hij in de Gereformeerde kerk aan de Vinkenstraat dominee, meubelhandelaar Klaas Pos, bakker G. Dekker en kantoorbediende Albert Admiraal kwamen in Zaandam aan de top van de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers (LO).
In september 1944 was hij lid van de Zaanse voedselcommissie verder bestaande uit de heren Admiraal, de Vries, Bruggeman en Dirkmaat. Medewerking in Wormerveer verleenden de firma's Simon de Witplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Simon de
Winkelketen opgericht door Simon de Wit, oorspronkelijk begonnen te Wormerveer met huis-aan-huis verkoop, later met winkels door het hele land. In 1972 opgegaan in Albert Heijn.
De eerste aanzet tot het bedrijf werd gegeven door Simon de Wit, die woonde aan de Dubbele Buurt in Wormerveer. Na het overlijden van zijn vader kreeg hij, twaalf jaar oud, de zorg over het gezin. Zijn moeder kocht aanvankelijk van Koos Fortuin, de eigenaar van het kaaspakhuis waar haar man gewerkt had e… en Albert Heijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAlbert Heijn (supermarkt)
Albert Heijn, winkelketen opgericht in 1887 door Albert Heijn sr (1865-1945) in Oostzaan. Hij kocht op 1 mei 1887 voor een bedrag van 4.643.23 gulden de winkel met inventaris van zijn vader en moest bovendien enkele jaren een huursom van 260 gulden betalen; zijn vrouw Maartje stond in de winkel en hij bezocht fabrikanten om de tussenhandel over te slaan; voorts ging hij in Oostzaan met een hondenkar langs de deuren., waar goederen konden worden opgeslagen. Tegen kostprijs werden de levensmiddelen verdeeld onder onderduikers, kosthuizen en medewerkers.
Na de oorlog kwam hij in de nood-gemeenteraad van Zaandam; daarna werd hij wethouder. Zijn betrekking als buitenlands correspondent van Verkadeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVerkade Fabrieken nv, Koninklijke
Vooraanstaand bedrijf in de levensmiddelenindustrie in Zaandam. Zie ook: Verkade, ondernemersgeslacht.
Verkade werd opgericht op 2 mei 1886 als Stoom Brood- en Beschuitfabriek 'De Ruyter', der firma Verkade & Comp Zaandam door E.G. Verkade, die toen reeds 51 jaar was. Hij zette het bedrijf op om zijn zonen een toekomstmogelijkheid te bieden. Eerder had hij een patent-oliefabriek aan de Oostzijde, die in 1875 door brand verloren ging. Daarna hield hij zich tie… gaf hij op voor de politiek. Van 1949 tot 1966 was hij burgemeester van Enkhuizen, van 1966 tot zijn pensionering in 1974 burgemeester van Bussum. Hij overleed in zijn laatste woonplaats Zeist.