Zaandam, 1 februari 1918 - Oranienburg, 11 mei 1942
Petrus Josephus Maria Kuntz, sergeant bij de Luchtdoel Artillerie in zijn geboorteplaats Zaandam werd op 28 maart 1941 op last van de Sicherheitsdienst gearresteerd door de politiemannen Jan van der Schaaf en Johan Jongepier wegens sabotage en spionage. De Zaandammer had bovendien een pistool in huis. Zijn moeder verklaarde na de bevrijding: “Toen mijn zoon in de kamer kwam en hij zag dat Jongepier in de kamer aanwezig was, had hij erg veel spijt en heeft hij aan Jongepier de vraag gesteld of hij weer weg kon gaan, zodat hij kon onderduiken. Jongepier heeft dit evenwel niet toegestaan.”
Kuntz werd gevangen gezet tot oktober 1941 in het Oranjehotel te Scheveningen. Vervolgens op transport gesteld naar Lüttringhausen tot april 1942. In eerste instantie werd Kuntz veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Omdat de Duitsers vervolgens nieuwe feiten ontdekten, werd hij ter dood veroordeeld wegens spionage, sabotage en hulpverlening aan de vijand. Na twee processen, waarvan het laatste in Maastricht werd hij ter dood veroordeeld. Op 11 mei 1942 werd hij voor het vuurpeloton van het leven beroofd.
Na de oorlog liep de arrestatie door de Nederlandse agent Jongepier uit op een kort justitieel onderzoek. Er viel Jongepier weinig aan te rekenen temeer daar de politieman zich niets kon herinneren van de vuurwapenvondst bij de illegaal werker. Jongepier had uiteraard geen vermoeden van het lot dat zijn arrestant tegemoet ging. Daarmee was de kous af.
Bij beschikking van de Minister van Oorlog is op 12 maart 1949 posthuum het Oorlogs-Herinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen verleend aan de sergeant-capitulant P. J. M. Kuntz van het wapen der artillerie. Hij behoorde tot de 24 gefusilleerden van de groep Hollands Glorie en werd door het Ober Kriegslandesgericht schuldig bevonden aan spionage, sabotage, geheime organisatie en verboden wapenbezit. Deswege werd hij ook viermaal ter dood veroordeeld.
Diverse bronnen verschillen van informatie; zo wordt gemeld dat Kuntz in Den Helder is geboren, een andere bron meldt Zaandam als geboorteplaats. Voorts zijn er bronnen die te kennen geven dat Kuntz in Sachsenhausen is overleden terwijl anderen melden dat hij op een niet-bekende plaats is gefusilleerd.
Bron oa: MeitotMei.
Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van. Wereldoorlog 4.