Zonnewijzerspad

Pad in de Zaanse Schansplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanse Schans

Sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw ontwikkeld buurtje met woningen en andere gebouwen, vrij toegankelijk en ontworpen om de ooit in de Zaanstreek ontstane bouwstijl en -trant voor de toekomst te behouden. De Zaanse Schans ontwikkelde zich aanvankelijk onbedoeld tot mondiaal bekende toeristische bestemming met jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers in 2016. Het buurtje verrees in een hoek van de Kalverpolder, begrensd door Kalverringdijk en Leeghwaterweg. Het terrein heeft een …
, haaks op de Kalverringdijk. Stadsherstel Amsterdam spande zich in voor het behoud van deze panden.

Zonnewijzerspad 1 betreft een overgeplaatste voormalige Harenmakerij uit 1743, afkomstig van de Hoogstraat 39-41 te Koog aan de Zaan.

Zonnewijzerspad 5 betreft een in 1968 verplaatste woning afkomstig van het Ezelspad 13 te Koog aan de Zaan. Stadsherstel Amsterdam maakte er in 2011 een Artist in Residence van. Zo kan het publiek binnen kijken en kunnen de kunstenaars zich laten inspireren op deze plek. Zonnewijzerspad 5 Zaanse Schans

Zonnewijzerspad 6 betreft een kosterswoning uit 1704, in 1967 verplaatst naar de Zaanse Schans. In het aanvankelijk geheel houten pand afkomstig van de Doopsgezinde Gemeente aan de Lagedijk te Koog aan de Zaan woonden vele generaties kosters.

Zonnewijzerspad 7 Het rond 1800 gebouwde woonhuis van Neeltje Mulder aan het Weeshuispad 1 in Zaandijk verhuisde op 13 december 1963 naar de Zaanse Schans.

Zonnewijzerspad 8 Wiegend tussen twee kraanwagens verhuisde het 17-eeuwse pand, verpakt in een stalen frame, op 13 december 1963 van het Meester Cornelispad 73 in Zaandam naar het Zonnewijzerspad 8 op de Zaanse Schans.