Dit is een oude revisie van het document!


Primair detailhandelsorganisatie, die levensmiddelen en andere consumentenprodukten verkoopt via winkelketens in Nederland (Albert Heijn, Gall & Gall, Etos), de Verenigde Staten (BI-LO, Giant Food Stores, First National Supermarkets, Tops Markets), België (Etos) en Tsjecho-Slowakije (Mana). Een aantal produkten uit het levensmiddelenassortiment wordt in eigen bedrijven vervaardigd of verwerkt. Daarnaast wordt door Grootverbruik Ahold aan institutionele en horeca-afnemers geleverd. Met het oog op het wegvallen van de Europese binnengrenzen na 1992, participeert Ahold in de European Retail Alliance en AMS Marketing Service. Ahold nv kwam voort uit een kleine kruidenierszaak van Albert Heijn te Oostzaan (zie ook: Heijn jr, Albert). In het ruim honderdjarig bestaan werd, nationaal en internationaal, een enorme expansie bereikt.

Desondanks manifesteerde Ahold zich steeds als Zaans bedrijf, zo bleef het hoofdkantoor van Ahold gevestigd in Zaandam. Met name de gemeente Zaanstad profiteert toenemend van de promotionele uitstraling daarvan. Met 3000 werknemers was Ahold in 1991 de grootste werkgever in Zaanstad. Landelijk was het bedrijf de grootste particuliere werkgever van jongeren in Nederland (ruim 25.500 medewerkers tot en met 22 jaar op een totaal van 50.000). Ook in de toekomst zal Ahold in de Zaanstreek gevestigd blijven.

In 1990 werd een nieuw hoofdkantoor aan de Albert Heijnweg (voorheen Schiethavenweg, Westerspoor, Zaandam) in gebruik genomen en in 1991 kocht Ahold 300.000 vierkante meter bouwgrond in Westerspoor-Zuid. Hierop zullen gebouwd worden: een gecombineerd distributiecentrum voor Albert Heijn, waarin de activiteiten van het regionaal distributiecentrum (Achtersluispolder), de Centrale Slagerij Zaandam en de Groentencentrale zullen worden ondergebracht, met als doel een effi 14

Het kantoorgebouw van Ahold op het Ankersmidplein te Zaandam.

In 1967 werd op de Zaanse Schans (Kalverringdijk 5) de Museumwinkel van Albert Heijn opgebouwd. De winkel is een reconstructie van de eerste winkel van Albert Heijn, die in 1887 in Oostzaan werd geopend. Evenals oorspronkelijk in Oostzaan bevindt zich op de Zaanse Schans een woonhuis achter de winkel. De winkel dateert uit 1850 en is afkomstig van de Oostzijde te Zaandam; het woonhuis dateert uit 1750 en komt uit Westzaan. In de winkel liggen verschillende waren, die in 1887 in Oostzaan werden verkocht, zoals peulvruchten, graan, gort, etc. in bakken; kandij , zoethout, etc. in stop?essen; en in een hoek staat boerengereedschap. In de winkel bevinden zich drie toonbanken (waarvan één antiek), een vliegenkast (waarin vlees werd bewaard). en de lessenaar waaraan Albert Heijn zijn boekhouding verzorgde. Aan de gevel van het pand zijn twee karotten (penen) en een Chinees theekistje zichtbaar. ten teken dat er ook rookwaren en thee werden verkocht.

In 1987 schonk Ahold ter gelegenheid van de viering van het honderd-jarig bestaan een naar origineel ontwerp nagebouwde Oostzaanse boerderij aan de Stichting de Zaanse Schans. Ahold cie'ntere belevering van de AH-filialen in het noordwesten van Nederland (operationeel 1993); de nieuwe Marvelo-fabriek (operationeel 1993). Nog niet bekend is wat in de toekomst met het Ahold-kantoor aan het Ankersmidplein te Zaandam gaat gebeuren; het huurcontract met eigenaar ABP loopt in 1996 af. Algemeen De basis voor het Ahold-concem (een der grootste ondernemingen van Nederland) werd gelegd in 1887, toen de jonge Albert Heijn de kruidenierszaak van zijn ouders te Oostzaan ovemam.

Spoedig begon Albert Heijn met nevenvestigingen. ln 1899 werd een centraal magazijn geopend te Zaandam. De basis voor de eigen produktiebedrijven (later bekend als Marvelo) werd in 1911 gelegd aan de Oostzijde te Zaandam. Daarna vertakte de onderneming zich snel. In de woning van zoon Gerrit Heijn aan de Westzijde te Zaandam werden in 1920 een kantoor en een magazijn gevestigd. In 1960 werd het pand in zijn geheel kantoor. In 1920 droeg Albert Heijn zijn zaak over aan zijn zonen Gerrit en Jan en zijn schoonzoon Joh. Hille (zoon van de oprichter van Hilles beschuitfabriek). De onderneming werd omgezet in een nv. en Albert werd commissaris. Hille is later uitgetreden.

Later werd de onderneming geleid door zonen van Jan Heijn, te weten: 1956 A. Heijn Jzn (van 1958 tot 1989 president-directeur), en 1961 G. J. Heijn (overleden 1987). ln 1991 bestond de raad van bestuur uit: drs. PJ. Everaert (president). F.I. Ahlqvist, drs. P.J. van Dun, drs. C.H. van der Hoeven en R. Zwartendijk. Bij de viering van het honderdjarig bestaan in 1987 kreeg Ahold het predikaat “Koninklijke`. Eerder (in 1927 bij het veertigjarig bestaan) mocht Albert Heijn zich al Ho?everancier noemen. De Europese activiteiten worden overkoepeld door de moedermaatschappij Ahold nv. waarvan de aandelen zijn genoteerd op de Amsterdamse Effectenbeurs.

De Amerikaanse belangen zijn gebundeld in Ahold International (Nederlandse Antillen) nv, waarvan de aandelen in bezit zijn van de Stichting Ahold Internationaal Curacao. In 1991 exploiteerde Koninklijke Ahold nv onder andere 444 Albert Heijn-filialen. 119 Albert Heijn-franchisewinkels. 150 Etos-drogisterijen. 21 Etos-franchisedrogisterijen, 353 Gall & Gall-slijterijen. 17 Gall & Gallfranchiseslijterijen, 179 BI-LO-supermarkten, 54 Giant Food Stores, 108 Finast en Edwards Superrnarkets en 145 Tops Markets. De nettowinst in 1990 bedroeg f 243.3 mln. De omzet in Nederland bedroeg f 8785 mln., de omzet in de Verenigde Staten (omgerekend) f 8033 mln.

Aangezien de koop van de Amerikaanse Tops Markets in het voorjaar van 1991 plaats had, werd voor de toekomst voorspeld dat de omzet in Amerika die in Nederland zou overstij gen. Uitgedrukt in volledige banen had Ahold in 1991 het volgende medewerkersbestand: detailhandel Nederland 22.489 (42.291 personen), detailhandel Verenigde Staten 28.181 (40.243), Levensmiddelenindustrie 1353 (1419), Grootverbruik 1 133 (1228), Centrale activiteiten 232 (256). In oktober 1991 kreeg Ahold de honderduizendste medewerker in dienst. Detailhandel Nederland Onder de detailhandel Nederland vallen: Albert Heijn, (behalve de AH-winkels, ook centrale slagerijen/verscentra, bloemencentrale, distributiecentra. groentencentrales, The Fresh Company en James Telesuper), Speciaalzaken Ahold (Gall & Gall, Etos. De Tuinen en Pharrnatos) en Ter Huume. Albert Heijn Albert Heijn Albert Heijn was in 1990 met in totaal 563 winkels de grootste supermarktketen in Nederland; het marktaandeel bedroeg bijna 26 %. Het Ahold-concern kwam voort uit de kruidenierswinkel van Albert Heijn sr, die in 1887 op 21-jarige leeftijd de kruidenierszaak van zijn ouders in de Kerkbuurt te Oostzaan overnam. De vrouw van Albert ging achter de toonbank staan in de kleine kruidenierswinkel (met een vloeroppervlakte van twaalf vierkante meter) en Albert zelf ging de boer op om in te kopen of te verkopen. Van het begin af was zijn idee een levensmiddelenwinkel met een brede sortering op te zetten. (Dat idee bleef altijd bestaan; jaren later kwamen er de AH-supermarkten met een assortiment van duizenden artikelen.) In de eerste jaren werden nevenvestigingen geopend in Purmerend, Alkmaar, Schagen, Delft en Hoorn. Daarna groeide Albert Heijn uit tot een steeds grotere winkelketen. In 1951 nam het aantal filialen sterk toe door overname van het grootwinkelbedrijf Van Amerongen te Amsterdam met 92 filialen. Uiteindelijk werden 65 daarvan opgenomen in het AH-filialennet. Kort daarna begon Albert Heijn met zelfbedieningswinkels (1952) en supermarkten (1955).

Door overname van Simon de Wit, Gerrit Jan de breidde Albert Heijn zich in 1972 opnieuw aanzienlijk uit. Het ging hier om 59 supermarkten. 69 zelfbedieningswinkels en 9 Nettomarkten (geëxploiteerd door de dochteronderneming Verbrumar nv). (Bij de overname waren tevens betrokken de vakantieparken van Ostara en de kampwinkels van Toko.) De Simon-organisatie werd in 1982 geheel binnen de Ahold-activiteiten opgenomen; de Simon-winkels werden Albert Heijn-winkels. De activiteiten van Verbrumar werden in 1982 beëindigd. De Nettomarkten werden overgedragen aan andere Ahold-werkmaatschappijen en aan derden. Een nieuwe activiteit ontstond in 1982 toen in Lelystad de eerste ABC-vestiging (Albert Heijn. Blokker en C & A) werd geopend. In 1991 waren er verspreid door het land 10 ABC-vestigingen. In 1990 waren er 444 Albert Heijn-vestigingen, met een totaalomzet van f 7231 mln. Voorts waren er 119 AH-franchisewinkels (winkels van zelfstandige ondernemers, die werken volgens de AH-formule), met een totaalomzet van f 797 mln. Albert Heijn beschikt over 4 Centrale Slagerijen/Verscentra. Oorspronkelijk werd vlees aan de filialen alleen geleverd vanuit de in 1960 in de Vinkenstraat te Amsterdam geopende centrale slagerij. Begin 1964 werd deze gesloten en verplaatst naar de Nozemanstraat te Amsterdam en in 1973 naar de in Zaandam geopende nieuwe Centrale Slagerij. Verder kwamen er Centrale Slagerijen in gebruik te Rijswijk (in 1968 door Simon de Wit overgenomen), Maarssen (1968), Eindhoven (in 1973 overgenomen van Etos) en Groenlo (1977). In 1986 werd een nieuw gebouwde Centrale Slagerij te Zoetermeer in gebruik genomen; de slagerijen in Maarssen en Rijswijk werden daarna gesloten. Voor de gecoördineerde bevoorrading van de filialen werd in 1963 een distributriecentrum in de Achtersluispolder te Zaandam in gebruik genomen. Door de uitbreiding van het filialen-net werden meer distributiecentra nodig: Tilburg, Veghel (voor de Miro-filialen) en Zwolle. De bevoorrading van de distributie-centra geschiedt zowel door eigen produktiebedrijven als door derden. De distributie-organisatie werd in 1987 in Albert Heijn geïntegreerd. Als overige activiteiten van Albert Heijn kunnen worden genoemd: de bloemencentrale in Woerden, 5 groentecentrales. The Fresh Company en James Telesuper. De eerste Fresh Company-winkel, met vrijwel uitsluitend versprodukten, werd in het najaar van 1988 in Amsterdam geopend; in 1991 waren er al vijf Fresh Company-winkels. Eind jaren '80 werd James Telesuper opgericht. een telesupermarkt. In een groot deel van Nederland bezorgt James het Albert Heijn-assortiment bij de consumenten thuis.

Speciaalzaken Ahold Gall & Gall was begin 1991 met 370 vestigingen en een marktaandeel van 21,5 % de grootste slijter van Nederland. De omzet in 1990 bedroeg f 348 mln. Eerder droegen de slijterijen van Ahold de naam “'Alberto'. Met de komst van de eerste slijterij in 1969 werd een oude traditie hersteld. Toen Albert Heijn in 1887 de kruidenierszaak van zijn vader te Oostzaan overmam, werd daar ook alcoholhoudende drank verkocht. De overheid verbood later de verkoop daarvan in samenhang met andere artikelen. In 1969 werd weer sterke drank verkocht, maar nu in slijterijen gelegen naast al bestaande Albert Heijn-supermarkten. De bedrijfsleider van zo'”n supermarkt had de leiding van de naastgelegen slijterij, terwijl de afdelingschef aan de vakbekwaamheidseisen voldeed. In 1974 waren er 10 A1berto`s en ging de organisatie als Alberto bv onder eigen leiding zelfstandig opereren. In 1987 waren er 89 Alberto-slijterijen. In 1989 werd de slijterij-keten Gall & Gall (190 vestigingen) overgenomen. Besloten werd onder deze naam door te gaan. In 1991 werd het 70 slijterijen tellende Impodra aan de keten toegevoegd. Etos exploiteert onder de naam Etos Beauty.

Toevoegen: illustratie Boffie Bijzonder bekend werd in de jaren dertig het reclamefiguurtje “'Boffie' voor de koffie van Albert Heijn. Boffie werd in 1936 bedacht door H. Valk, de leider van de reclame-afdeling, en werd in heel Nederland een begrip.

Toevoegen: illustratie sherry? Alberto (de wijn- en drankenhandel van Ahold) en Ahold Espana sa (de Spaanse dochter van het concern) speelden gezamenlijk een belangrijke rol bij de opkomst van het sherry-gebruik in Nederland. Gezegd kan zelfs worden dat Ahold Nederland sherry leerde drinken.

Etos exploiteert onder de naam Etos Beauty Case een keten van drogisterij- en parfumerie-winkels. In Nederland waren er eind 1990 147 Etos-winkels en 14 franchise-vestigingen, met een totaalomzet van f 220 mln. Voorts had Etos België in met name Vlaanderen 15 vestigingen met een omzet van f 17 mln. De Etos-drogisterijen kwamen voort uit de Etos Coöperatieve Verbruiksvereniging ua. waarvan Ahold in 1973 de bedrijfsactiviteiten ovemam. Pharmatos ontstond in 1988 door samenvoeging van de farmaceutische activiteiten. Pharmatos is een samenwerkingsverband van 7 apotheken, waarin concepten voor de toekomst worden getest. In Pharmatos is ook de in 1988 overgenomen Phannacis Reguliere Pharmaceutische Groothandel bv opgenomen. In 1990 werd met Pharmatos een omzet van f 50 mln. bereikt. In 1991 werd de Speciale Activiteiten-groep uitgebreid met De Tuinen, een keten drogisterijen, waarin het accent ligt op gezondheidsartikelen, zoals medicijnen, vitaminen en kruiden.

Ter Huurne Ter Huurne werd onderdeel van Ahold na de overname van Simon de Wit. In de directe omgeving van de Duitse grens exploiteert Ter Huurne twee supermarkten en een aantal benzinestations, gericht op het Duitse kooptoerisme. In 1991 werd gewerkt aan een nieuwe formule, opdat het bedrijf ook na de eenwording van de Europese markt aantrekkelijk zou blijven.

Detailhandel buitenland In de Verenigde Staten bezit Ahold vier supermarktketens, terwijl in 1991 een eerste supermarkt in Tsjecho-Slowakije werd geopend. De eerste buitenlandse activiteiten op het gebied van de detailhandel hadden overigens in Spanje plaats. Vanaf 1976 bezat Ahold daar een supermarktketen met 37 vestigingen. Deze werd in 1985 verkocht aan een Engelse detailhandelsorganisatie. BI-LO was in 1977 de eerste Amerikaanse detailhandelsonderneming die door Ahold werd overgenomen. BI-LO had dat jaar 94 vestigingen in South en North Carolina en Georgia, met 5600 personeelsleden en een omzet van $ 339,3 mln. In 1990 waren er 179 filialen met een omzet van $ 1543 mln. Giant Food Stores Inc. werd in 1981 door Ahold overgenomen en had toen 31 vestigingen (Pennsylvania, Maryland, Virginia en West Virginia) en een omzet van $ 300 mln. In 1990 waren er 54 vestigingen, met een omzet van $ 903 mln. First National Supermarkets werd in 1988 overgenomen, waarmee de Amerikaanse winkelactiviteiten van Ahold werden verdubbeld. First National Supermarkets bezat in 1988 122 voornamelijk zeer grote supermarkten in Ohio, Connecticut, New York, New Hampshire, Vemiont en Massachusetts. De gezamenlijke omzet was in 1987 $ 1,6 mld.; bij de supermarktketen waren dat jaar l 1.000 volledige banen. In 1991 waren er 108 vestigingen met een omzet van $ 1,967 mld. en 12.035 volledige banen. Begin 1991 nam Ahold de supermarktketen Tops Markets over, welk bedrijf met 145 vestigingen voornamelijk in het westen van de staat New York actief was. De omzet van Tops Markets in 1990 bedroeg S 1,15 mld. In juni 1991 werd onder de naam Mana (hemels brood) een eerste Ahold-supermarkt in Oost-Europa (Tsjecho-Slowakije) geopend. De opening van de winkel was de eerste stap zijn in het opzetten van een landelijke keten. Het verkrijgen van winkels en supermarktketens lag in handen van het bedrijf Euronova, waar Ahold een meerderheidsbelang in beZat. Levensmiddelen Industrie Marvelo bv is het oudste produktiebedrijf van Ahold. De zelfstandig opererende fa briek van kruidenierswaren in Zaandam, ontstond uiteen in 1911 door Albert Heijn gestichte vestiging aan de Oostzijde te Zaandam en is sindsdien gestaag gegroeid. (Eerder had Albert Heijn aleen eigen kof?ebranderij.) De schoonzoon van A. Heijn sr., J. Hille, die van zijn vader een degelijke bakkersopleiding had gekregen, werd belast met de produktie van koekjes en suikerwerken. Later volgde de fabricage van Zaanse koeken en ontbijtkoeken. De produktie van chocolade werd in 1924 aan het fabrieksprogramma toegevoegd. In 1938 kwam de produktie van limonade, verrnicelli en macaroni op gang. In 1977 werd de oorspronkelijke naam Albert Heijn Produktiebedrijven bv veranderd in Marvelo bv. De artikelengroepen die er thans worden geproduceerd, verwerkt en/of verpakt en gebotteld zijn: koffie, thee, wijn, drop, hagelslag en pasta's. De produktie van koekjes en koeken is verdwenen uit Zaandam en verplaatst naar Tilburg, de chocolade-produktie is overgenomen door Verkade Marvelo is één van de belangrijkste kof?ebranders van Nederland. In de pasta-afdeling worden onder meer pindakaas, hazelnoot- en chocoladepasta gefabriceerd. Bij Marvelo werkten in 1991 242 personen. Albro Bakkerijen Zwanenburg bv is de voortzetting van het in 1958 door Ahold overgenomen Amsterdamse bakkersbedrijf Gebr. Hoeve. In 1964 werd de produktie in Zwanenburg geconcentreerd en kreeg het bedrijf de naam Albro Bakkerijen. Albro levert dagvers groot- en kleinbrood, banket en bake off-produkten, met als grootste afnemer Albert Heijn, die vele Albro-produkten onder het AH-huismerk verkoopt. De capaciteit van de broodafdeling is 20.000 ton per jaar, die van de banketafdeling is 5 miljoen kilo per jaar en die van de bake off-afdeling 18.000 stuks per uur. In 1988 werd bij Albro een nieuwe diepvriesdeeg-bakkerij in gebruik genomen. Meester is een voortzetting van de in 1847 in Wijhe (O) opgerichte vleeswarenfabriek J. Meester, in 1966 overgenomen door Albert Heijn. Tot 1975 werd gewerkt onder de naam Albert Heijn Vleeswarenfabriek, daarna Meester Wijhe, en thans dus Meester. Meester is een van de belangrijkste vleeswarenproducenten in Nederland, levert ook aan derden en exporteert naar België, WestDuitsland en Engeland. Als overige produktiemaatschappijen van de levensmiddelenindustrie Ahold kunnen worden genoemd: Nistria (producent van dieetvleeswaren te Moergestel), Vaco (producent van vacuüm verpakte en gekookte voeding te Geel, België) en Luis Paez (een sherry-bodega te Jerez, Spanje; Ahold heeft hier een belang van 50 % in). Grootverbruik Ahold Grootverbruik Ahold levert via een aantal werkmaatschappijen een totaalpakket levensmiddelen (zowel houdbaar, vers als nonfood) aan verschillende segmenten van de grootverbruikersmarkt. Kok Ede Grootverbruik levert aan de institutionele markt. Kok-Ede werd in 1949 door C .J . Kok opgericht onder de naam Koks Puddingpoeder- en Meelproducten. Via leveranties in grootverpakkingen ontstonden contacten met grootverbruikers en dat leidde tot de levering van andere kruidenierswaren. Het bedrijf werd in 1985 door Ahold gekocht. Albert Heijn Grootverbruik was een groothandel op het gebied van levensmiddelen en non food-artikelen, opgericht in 1960. (Vanaf 1950 werd al - als Albert Heijn - aan grootafnemers geleverd). Eind 1990 zijn de activiteiten van Kok-Ede en Albert Heijn Grootverbruik samengebracht, onder de huidige naam. Instel (oorspronkelijk afdeling van De Gruyter), was een dochter van Kok-Ede, die even 15 eens in 1985 in handen van Ahold kwam. Instel levert aan de bedrijfsrestauratieve markt. HIC (Horeca Inkoop Centrale) en Evers Horeca Totaal leveren aan de horeca-markt. Beëindigde activiteiten Mede onder invloed van de toenemende intemationalisering en het wegvallen van de Europse binnengrenzen is Ahold zich vanaf 1989 meer dan voorheen gaan richten op de kernactiviteit: de distributie van goederen naar de consument. Dat had tot gevolg dat nog in 1989 de activiteiten in de recreatie- en horecasector werden verkocht. Ostara bv en AC restaurants werden aan het desbetreffende management verkocht. Eerder was al in 1988 Toko verkocht. Een andere bëeindigde activiteit betreft de Miro. Ostara bv was tot in 1989 een zelfstandige werkmaatschappij van Ahold met vijf vakantieparken in Nederland en één in West-Duitsland. Deze bedrijfsactiviteit was door Ahold overgenomen van Simon de Wit. De Nederlandse vakantieparken zijn: 't Wolfsven te Mierlo; de Zanding te Otterlo; De Krabbeplaat te Brielle; 't Strandheem te Opende; en de Biltse Duinen te Bilthoven. De Duitse vestiging Wilsumer Berge is gevestigd te Wilsum bij Nordhorn. De naam AC Restaurants ontstond in 1975, maar reeds in 1923 had Albert Heijn de eerste stap in de horeca-sector gezet. In dat jaar werd tearoom Maison Ledeboer/restaurant Forrnosa aan de Kalverstraat te Amsterdam gekocht. Het etablissement werd als nv Formosa bij Albert Heijn ingelijfd. Onder deze nv ressorteerden later ook de andere restaurants, waaronder de Albert°s Corners. In 1969 werd de naam gewijzigd in Albert Heijn Restaurants bv, en in 1975 werd de naam AC Restaurants. AC Restaurants werden in Nederland een nieuw type restaurants, waarin behalve tafels ook zogenoemde counters zijn, waar de consument deels zelf consumpties kan halen en deels kan worden bediend. Omdat er vóór 1970 geen echte wegrestaurants in ons land waren, wilde Albert Heijn dit gat in de markt opvullen met de drie-in-één formule: het zelfbedieningsrestaurant, het bedieningsrestaurant en in een aantal vestigingen nachtservice. Bij de verkoop in 1989 waren er (exclusief twee restaurants op de Zaanse Schans) 30 AC restaurants. namelijk 16 in Nederland, 13 in België en 1 in Duitsland. Bij de verkoop werd bevestigd dat de vestigingen op de Zaanse Schans in Zaandam een speciale plaats innamen. Het exclusieve à la carte-restaurant de Hoop de, golfkartonfabriek op d'Swarte Walvis (zie aldaar) en (pannekoeken)restaurant de Kraai werden buiten de verkoop gehouden. De Kraai werd nadien alsnog verkocht. Toko Recreatie Service werd een zelfstandige werkrnaatschappij van Ahold na de overname van Simon de Wit. Toko was exploitant van winkel- en horecavoorzieningen op campings en recreatieterreinen. In het seizoen 1987 exploiteerde Toko 53 campingwinkels en horeca-bedrijven. Begin 1988 werd Toko Recreatie Service door Ahold verkocht. Als verdwenen activiteit kan tenslotte de Miro worden genoemd. De eerste van de in totaal 13 Miro-winkels werd in 1971 te Vlissingen geopend. Miro-winkels werden opgezet naast de supermarkten als zelfbedieningswarenhuizen van circa 5000 vierkante meter met een assortiment van ongeveer 25.000 artikelen. De functie van de Miro-winkels was zowel plaatselijk als regionaal tot een straal van circa 30 km. In 1987 werd Miro in de structuur van Albert Heijn geïntegreerd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/ahold.1449038505.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:25
  • (Externe bewerking)