brandweer_westzaan

Dit is een oude revisie van het document!


De historie

Voor 1918

Rond 1900 was er nog steeds een gemeentelijke plichtbrandweer met ongeveer 500 man die verplicht dienst moesten doen als er brand uitbrak.
Deze waren verdeeld over 4 brandspuiten
De discipline bij deze mannen was, -mede doordat zij verplicht waren op te komen bij brand-, ver te zoeken.
Ook het onderhoud van het materieel liet veel te wensen over. Men oefende 1x per jaar tegen het ontvangen van 50 cent.

1918

De oprichting van de Vrijwillige brandweer (VB)

De Westzaanse brandbestrijding moest gelet op het bovenstaande nodig gemoderniseerd worden, maar ook omdat het stelsel van oude spuiten niet meer voldeed.
Op donderdag 10 oktober 1918 heeft de vergadering van Commissarissen van de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij het initiatief genomen tot oprichting van de “Vrijwillige brandweer” (VB)

Helaas ging dit binnen de gemeente niet zonder slag of stoot. Men moest de Burgemeester en Wethouders er van overtuigen geld beschikbaar te stellen aan een vrijwillige brandweer die geheel zelfstandig wenste op te treden.
De toenmalige Burgemeester de heer Driessen was hiervoor niet te vinden en hield vast aan de plichtbrandweer.
Pas nadat de volgende burgemeester, de heer van Alphen was aangetreden en deze bijzonder ingenomen was met dit plan en zijn daadwerkelijke steun er aan gaf, kon de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij een aanvang nemen met de oprichting.

De eerste vergadering werd gehouden op donderdag 10 Oktober 1918 in cafe “De Prins”.
Onder goedkeuring van B&W werden de reglementen en statuten samengesteld.
De vereniging werd een op zich zelf staand geheel met een door haar zelf gekozen bestuur waar in de volgende personen zaten:

W. Tip Hoofd Commandant
W. Hartman Onder Commandant
K. Tanger Voorzitter
M. Molenaar Secretaris
C. de Jong Penningmeester
D.C. van der Voorst Lid van Bestuur
K. Swart Lid van Bestuur
P.J. Grootes Lid van Bestuur
A. de Boer Lid van Bestuur

Op deze vergadering wordt ook direct besloten een motorspuit aan te schaffen.

1919

Aankoop 1e motorspuit “NOORD”

Op 10 April 1919 tijdens de algemene vergadering in Cafe “De Prins” wordt besloten:
Met algemene stemmen over te gaan tot aankoop van een moterspuit.
Er waren bezoeken gebracht aan de Fa. v.d. Ploeg te Apeldoorn en de Fa. Bikkers te Rotterdam.
De keus was gevallen op een spuit van v.d. Ploeg. Dit was een motorspuit met een capaciteit van 500 liter/min.
De Zweedse 4-takt motor was van het merk “ Penta” en stond op een onderstel met 4 wielen (karrenwielen).De prijs zonder slangen is fl 6000,-.
Verder wordt op deze vergadering besloten zo spoedig mogelijk het hele dorp bij de V.B. te betrekken.

Op 13 mei 1919. weer een algemene vergadering in Cafe “De Prins”. Op deze vergadering werd besloten helmen aan te schaffen. De prijs van en geheel lederen helm bedroeg Fl 10,-. De leden moeten deze zelf betalen!
Door de jaarlijkse contributie te verhogen van fl 1,– naar fl 1,50 maakt men het de leden hierdoor gemakkelijker.

Op 23 december 1919 weer een algemene vergadering maar nu in Cafe “Rademaker” aan de zuidzijde van het dorp op de Overtoom. Op deze vergadering waar 33 personen aanwezig waren, werd besloten het zuidelijk dorpsdeel “De Zuid” bij de vereniging V.B. te betrekken. Hierdoor wordt het bestuur uitgebreid met 5 leden. Na verkiezing zijn dat : H. Rot, P. Wijtenkamp, H. Bronke, H. Schipper en D. Couwenhoven

Aankoop 2e motorspuit “ZUID”

Op 14 September 1920 op de algemene vergadering in Cafe “De Prins” wordt het volgende bekend gemaakt :
Dat op 23 Juni 1920 bij de Fa van der Ploeg te Apeldoorn besteld was: 1 motorspuit op 4 wielen met kogellagers en een capaciteit van 300 liter per minuut, inclusief 50 meter slang en twee koppelingen. Totaal prijs Fl 4485,-. De levertijd is c.a. 3 maanden.

Westzaan Noord

Westzaan Zuid

Sluiting brandweerkazerne Westzaan-Zuid

Het commando van Brandweer Zaanstad zag zich in 2008 door capaciteitsproblemen van vrijwillig brandweerpersoneel genoodzaakt de kazerne Westzaan-Zuid te sluiten. De dekking van het verzorgingsgebied van kazerne Westzaan-Zuid werd overgenomen door de kazernes van Westzaan-Noord, Houtveldweg en Assendelft, en blijft daarmee verzekerd van de brandweerzorg. Het brandweervoertuig van Westzaan Zuid werd vanaf 2007 niet meer gealarmeerd. Het management van Brandweer Zaanstad trof dit besluit om de eigen veiligheid van de vrijwilligers van deze kazerne niet in gevaar te laten komen. De tankautospuit van Westzaan-Zuid moest door zes brandweermensen bemand worden. Deze wettelijk verplichte personele bezettingsgraad kon niet altijd worden ingevuld.

Onaanvaardbare risico’s

Door het sterk teruglopende aantal vrijwilligers was het niet langer mogelijk de brandweerkazerne aan het Zuideinde open te houden. Westzaan-Zuid telde 15 actieve leden en had zes vacatures. Van de actieve leden waren er meerdere om uiteenlopende redenen minder inzetbaar. Dat leidde naar het inzicht van het commando van Brandweer Zaanstad tot een situatie waarbij de uitruk niet langer in kwantitatieve zin gegarandeerd is. Bovendien leverde het tekort aan vrijwilligers in de toekomst onaanvaardbare risico’s op voor de vrijwilligers die vanuit deze kazerne werkten. Waarnemend commandant van Brandweer Zaanstad Nico Moes: “Net als iedere brandweervrouw of brandweerman in Zaanstad vind ik het triest dat we er in Westzaan-Zuid na al die jaren een punt achter moesten zetten. Maar als iemand straks iets overkomt, dan hebben we pas echt een probleem. Zover laat ik het niet komen.”

onder constructie door G.J.Schenk

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/brandweer_westzaan.1486654363.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:56
  • (Externe bewerking)