Dit is een oude revisie van het document!
Rooswijk
Woonwijk te Zaandijk ten westen van de spoorlijn en ten noorden van de Guisweg.
Rooswijk is in twee fasen gebouwd: in de jaren '30 en in de tweede helft van de jaren '60/begin jaren '70. Rooswijk werd voor een groot deel gebouwd op de Zaandijkse vuilnisbelt, die vanaf het begin van de 20e eeuw daar was gesitueerd, in de jaren '80 was bodemsanering in de wijk noodzakelijk.
Door de vondst van giftig chemisch afval moest de gemeente afzien van de voorgenomen bouw van ongeveer 4500 woningen aldaar. In het grondwater werden concentraties aangetroffen van onder meer tolueen, ethylbenzeen, xyleen, benzeen en tetrachlooretheen, die aldus wethouder Nieuwenhuijse, boven de aanvaardbare normen lagen. Het zijn oplos- en verdunningsmiddelen voor onder andere verfindustrieën, wasserijen en drukkerijen.
De vuilnisbelt leidde vaak tot grote ergernis. Zaandammer C. van de Woude liet via een ingezonden brief in De Typhoon van 11 april 1949 het volgende weten:
Bewoners nemen overlast van vuilnisbelt niet langer
,,De bewoners van Rooswijck klagen al jaren over de last, die ze ondervinden van de vuilnisbelt, die ligt in het verlengde van de Oud-Heinstraat. Sinds ook Koog aan de Zaan het recht heeft daar vuilnis te storten, zijn deze klachten nog toegenomen.
De ernstige klacht is wel over de ondraaglijke stank, die in deze buurt hangt wanneer de wind van de vuilnisbelt in deze richting waait. Maar bij droog weer kan ie stuiven. Dan komt het voor, dat de melkboer aan de voordeur zijn melk eigenlijk niet kan leveren, omdat er te veel stof inwaait. Ook komt het voor, dat de belt gaat branden.
Smeulend vuur schijnt altijd wel aanwezig te zijn, maar bij krachtige wind neemt dat meer en meer toe. Dan verspreidt zich een ondraaglijke brandlucht door de hele omgeving. Dat gebeurt nog al eens. Dit jaar is het al vijf maal voorgekomen, dat de brandweer er aan te pas moest komen. Maandag heeft men bijvoorbeeld van vijf tot half tien het vuur met twee stralen moeten bestrijden. Met sintels poogt men het vuil zoveel mogelijk af te dekken. Maar afdoende is het niet. Ook de brandweer staat tegenover een moeilijk probleem.
Het is daarom niet te verwonderen, dat de bewoners van Rooswijck langzamerhand ten einde raad zijn. Besloten is zich met een verzoek tot Gedeputeerde Staten te wenden, om op al de genoemde ongemakken te wijzen en verbetering te vragen. Buurtvereniging “Rooswijck” is met een urgentielijst langs de huizen gegaan en zonder uitzondering is er op getekend. Men hoopt deze lijst bij Gedeputeerden mondeling te mogen toelichten. De Rooswijckers zijn hun buurtvereniging zeer erkentelijk voor dit initiatief.
Donderdag moest ik naar Rooswijck om boodschappen te doen. Dat was voor het eerst dat ik in Rooswijck kwam en ik ben er werkelijk van geschrokken. Het regende en stormde hard die middag. Grote stukken papier vlogen door de lucht. Ik dacht: wat is dat toch? Toen ik ging kijken wist ik niet wat ik zag. Een grote hoop rommel zo hoog als de Oostzijderkerk en daar boven op een vuilnisauto die aan het lossen was. Een vieze lucht woei me tegemoet. Ik vind het niet in overeenstemming met zo'n nette buurt om daar zoveel vuiligheid te storten. Rooswijck kon beter Vuilniswijck heten.“
De oorspronkelijke plannen om in aansluiting op Rooswijk ook het Guisveld te bebouwen vonden mede dankzij inbreng van Werkgroep Behoud Guisveld, Vogelwacht Zaanstreek, Kontakt Milieubeheer Zaanstreek KMZ, en veel bezorgde inwoners van Zaanstad, nooit doorgang, wel kwam in samenhang met deze plannen het gemeentehuis van Zaanstad, De Bannehof, aan de rand van de wijk te staan.
Eind 1990 werden de voorbereidingen getroffen voor uitbreiding van Rooswijk met 1300 woningen. Per 1 januari 1987 woonden 2.721 personen in de wijk.
In 2012 is Rooswijk een rustige en veilige buurt met relatief veel groen. In de wijk wonen opmerkelijk veel kinderen in de lagere school-leeftijd. Er is een kinderdagverblijf, naschoolse opvang, twee lagere scholen en voortgezet onderwijs.
Het inkomen in Rooswijk ligt hoger dan gemiddeld in Zaanstad. Nadeel van Rooswijk is het beperkte aanbod van winkels. Ook geven de trein en de rinkelende bellen van de spoorbomen veel geluidoverlast. Iedere zeven minuten passeert er een trein.