Buitenlands Vrouwenoverleg 1982-2014
Het Buitenlands Vrouwen Overleg (BVO) is in 1982 opgericht door zeven buitenlandse vrouwen met verschillende etnische achtergronden. Zij wilden de krachten bundelen om hun stem beter te laten horen bij beleidszaken rondom van emancipatie en participatie van buitenlandse vrouwen. In 1986 werd een eigen centrum geopend op de Joachim Kleinsorgstraat.
Na een succesvolle 8 maart viering in 1988, waarbij de toenmalige minister van emancipatiezaken mevrouw Hedy d'Ancona aanwezig was, is de toezegging gedaan om het voormalig pand van de Peregrinusstichting ter beschikking te stellen aan het BVO. In 1994 verhuisde het centrum naar de Botenmakersstraat in Zaandam.
Met een eigen centrum en subsidies vanuit de rijk en gemeente heeft het BVO 10 succesvolle jaren gehad. Het BVO was een niet weg te denken gesprekspartner, adviseur en medeontwikkelaar geworden in emancipatie en participatie zaken/projecten in Zaanstad. Werkgebieden waren onderwijs, arbeid, hulpverlening, gezondheidszorg en culturele vorming. Ze waren ook betrokken bij de 8 maartvieringen en hadden zitting in de Zaanse Vrouwen Emancipatiecommissie.
Vanaf 2004 is het BVO steeds meer in gaan krimpen vanwege bezuinigingen. Ook bij de samenwerkingspartners was sprake van bezuinigingen hetgeen betekende dat er steeds minder ontwikkeld en uitgevoerd kon worden. Vanaf 2009 zat het BVO eerst in de Stationsstraat en later in buurtcentrum de Kolk.
Bron: Tentoonstelling met de titel “Er is een stad waar vrouwen willen wonen”. De tentoonstelling gaf een overzicht van de Zaanse vrouwenbewegingen 1995 – 2000 en werd in 2022 georganiseerd door het Gemeente Archief in de hal van het stadhuis van Zaanstad.