Reeling Brouwer, Piet
Alkmaar, 28 januari 1921 - Oostzaan, 15 maart 2005
mr. Pieter Benjamin Johan (Piet) Reeling Brouwer, PvdA-Burgemeester van Westzaan van 1961 tot 1969 en Oostzaan van 1969 tot 1986. Piet Reeling Brouwer kwam na een studie Geologie en Rechten en een ambtelijke carrière in Wateringen en Renkum naar de Zaanstreek; in 1961 werd hij beëdigd als burgemeester van Westzaan. Aanvankelijk was hij voorstander van de samenvoeging tot Zaanstad; later zag hij deze meer als annexatie van Westzaan. De acties tegen de samenvoeging te Westzaan vonden echter weinig gehoor. Succesvoller was de strijd tegen het streekplan, waarin stond dat een groot deel van het dorp plat moest ten behoeve van industrie langs het Noordzeekanaal.
Toen duidelijker werd dat de samenvoeging tot Zaanstad onontkoombaar was, solliciteerde Reeling Brouwer naar het burgemeestersambt van Oostzaan, waar hij in 1969 werd beëdigd. In Oostzaan behaalde Reeling Brouwer een opmerkelijk succes tegen de huurliberalisatieplannen, die inhielden dat kapitaalkrachtige huizenkopers huurders eenvoudig uit hun woning konden zetten. Oostzaan zou proefgemeente worden. Reeling Brouwer verscheen meermalen op de televisie, waar hij felle debatten uitvocht met ARP-fractieleider Aantjes, de grote voorvechter van de huurliberalisatie. Na korte tijd werd de proef opgeheven.
Reeling Brouwer bleef burgemeester van Oostzaan tot zijn pensionering. Reeling Brouwer was lid van een groot aantal besturen, zoals: voorzitter commissie structuurplan; plaatsvervangend voorzitter adviescollege voor planologie; plaatsvervangend voorzitter van het Gasbedrijf Zaanstreek Waterlandplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGasbedrijf Zaanstreek-Waterland (GZW)
Gemeenschappelijke regeling sedert 1952, in welk jaar de gasproductie en distributiebedrijven van Zaandam, Wormerveer en Krommenie een fusie aangingen met twee gasbedrijven uit Waterland. De geschiedenis van de gasvoorziening in de Zaanstreek is veel ouder, zie:; penningmeester Bescherming Bevolkingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBescherming Bevolking (BB)
Organisatie ter ongewapende bescherming van de bevolking, in de Zaanstreek ingesteld per 1 januari 1953, ontbonden in 1986. Bescherming Bevolking ontstond na en als reactie op de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de oorlog was duidelijk geworden dat bijvoorbeeld bij luchtaanvallen ook de burgerbevolking aan gevaren kon zijn blootgesteld. Daarom werd er grote waarde gehecht aan de instelling van een goed georganiseerde bevolkingsbescherming, die onder buitengewone omstand…; bestuurslid Ontwikkelingsschapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOntwikkelingsschap Zaanstreek
Op 21 maart 1965 ingesteld bestuurlijk samenwerkingsorgaan van een aantal Zaangemeenten met het doel om door gemeenschappelijke regelingen het voorzieningenpeil te verbeteren. In feite was de oprichting van het schap de voornaamste stap op de weg tot de vorming van Zaanstad. De instelling was het gevolg van een in 1964 aan het Instituut voor Bestuurswetenschappen verstrekte opdracht. Dit instituut had de Commissie Belinfante, genoemd naar haar voorzitter samengeste…; vicevoorzitter Informeel Agglomeratie Overlegplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAgglomeratie-overleg
Overleg (sedert 1969) tussen een aantal gemeenten in de agglomeratie Amsterdam. Naar aanleiding van het voorontwerp van de wet “Groot Amsterdam' nam een aantal gemeenten in de agglomeratie Amsterdam in het midden van de jaren '60 het initiatief tot het voeren van overleg, aanvankelijk uitsluitend over het voorontwerp van wet. De Zaanse gemeenten namen niet deel aan dit overleg, aangezien zij niet bij het wetsontwerp waren betrokken.; vice-voorzitter Recreatieschap het Twiske;
Na zijn pensionering werd hij lid van de Projectgroep Ouderenbeleid Noord-Holland. Hij is drager van de Gouden Greep en ridder in de Orde van Oranje-Nassau.