Beverwijk, 18 november 1944. Hij is gehuwd en heeft twee gehuwde zoons en vijf kleinkinderen.

Daniël Harry (Daan) Sanders was een prominent PvdA-politicus in Zaanstad. Hij werd in 1970 lid van de PvdA en was actief in de lokale politiek van 1974 tot 2006. Hij was fractievoorzitter van 1978 tot 1986 en diende tweemaal als wethouder; van 1986 tot 1990 en van 1998 tot 2002.

Sanders kwam na een opleiding personeelswerk aan de Sociale Academie in dienst bij een bank. Een klein jaar later werd hij tot hoofdpersoneelszaken bij Cirkel, een bedrijf te Zwanenburg, benoemd. Gelijktijdig was hij docent aan de Sociale school van het NKV te Beverwijk. In mei 1976 aanvaardde hij de functie Hoofd Hulpverlening Stichting Gezinsverzorging in de IJmond.

Sinds mei 1978 maakte hij deel uit van de gemeenteraad Zaanstad als fractievoorzitter van de PvdA. Voorts werd hij bestuurslid van de Stichting Centrum Onderwijsbegeleiding Zaanstreek (1978-1981). In 1986 werd Daan Sanders wethouder van Sociale Zaken, Volksgezondheid en emancipatie. Hij was tevens voorzitter van de Raad van toezicht Stichting Ziekenhuis De Heel, Vice-voorzitter van de Stichting Verpleeghuizen en lid van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid.

In 1990 werd Sanders niet herbenoemd als wethouder en werd weer raadslid. Hij startte een zgn. 'kopstudie' Cultuur, Organisatie en Management aan de VU in Amsterdam, waar hij in 1992 met goed gevolg zijn doctoraal examen deed. Drs. Daan Sanders was werkzaam als organisatieadviseur, in bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen, vanuit zijn eigen adviesbureau.

Van 1998 tot 2002 was Sanders opnieuw wethouder. Hij was verantwoordelijk voor de portefeuilles Economische Zaken, Grondzaken, Sport en Recreatie. Hij hield zich bezig het versterken van de regionale economische structuur, het verbeteren van de kennisinfrastructuur en het promoten voor de citymarketing van Zaanstad. Daarnaast was Daan Sanders betrokken bij stedelijke ontwikkelingsprojecten, zoals de herontwikkeling van het Stationsgebied in Zaandam. Namens het college van Zaanstad heeft Sanders twee tijdelijke opvangcentra voor asielzoekers helpen realiseren, in Koog en in Assendelft. Hij heeft plannen ontwikkeld voor de herinrichting van de sport in Zaanstad, om via de centralisatie van sportaccommodaties geld vrij te maken voor woningbouw. Hij heeft geijverd voor het vinden van een nieuwe locatie voor de 'Bijlmerbajes' in Zaandam-Zuid, wat op veel weerstand stuitte bij de locale bevolking.

Na zijn wethoudersperiode bleef Daan Sanders raadslid van 2002 tot 2006. Bij zijn afscheid van de Raad overhandigde burgemeester Jan Mans een 'lintje' aan Daan Sanders, waarmee hij werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Deze onderscheiding werd door Sanders geweigerd met de motivering dat er vrijwilligers zijn in Zaanstad, die zich inzetten voor opvang van pleegkinderen, die de onderscheiding eerder verdienen.

De politiek bleef een belangrijke rol in het leven van Sanders spelen; in 2009 verscheen een notitie van zijn hand; 'Terug naar de basis'. Een pleidooi om het grootste geluk voor iedereen te aanvaarden als beginsel voor de partij. In 2014 presenteerde hij, namens de afdeling Zaanstad, het 'Rode boekje van de PvdA' ter grootte van een A-4tje. Daarin wordt beschreven waar de partij voor zou moeten staan. Het landelijke PvdA-congres omarmde het rode boekje waarin geluksfactoren worden omschreven, inclusief essentiële partijbeginselen. Geluksformules die met enthousiast applaus werden begroet, maar later niet voorkwamen in het verkiezingsprogramma ’Een verbonden samenleving’ van de PvdA, waarin Sanders werd wel genoemd als inspirator.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sanders.txt
  • Laatst gewijzigd: 2025/05/20 12:37
  • door lida_sanders_icloud.com